Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Iglavia historica: Na radnici proběhla unikátní konference o historickém a architektonickém významu Jihlavy

K příležitosti výročí 750 let stavebního řádu Přemysla Otakara II., dle jihlavského historika Františka Hoffmanna zřejmě nejstarší dochované listiny svého druhu, uspořádalo statutární město Jihlava ve spolupráci s Moravským zemským archivem v Brně – Státním okresním archivem Jihlava konferenci Iglavia historica – exempla trahunt. Název, přeložitelný jako Jihlava historická – příklady táhnou odkazuje na dalekosáhlý význam, který má Jihlava coby město již od doby svého vzniku.

Jak podotknul náměstek primátorky Martin Laštovička, některé památky jako barokní freska v kostele Nanebevzetí Panny Marie, báseň Urbana Matějů z Potěh nebo třeba rukopis právní knihy Gelnhausenův kodex představují Jihlavu v historickém kontextu jako velmi důležité „svaté město“, jehož vliv se promítnul i v patnáctém století na sepsání Basilejských kompaktát, která fakticky ukončila husitskou revoluci.

Konference nabídla historický a architektonický cyklus. V prvním promluvil Martin Wihoda z Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno s přednáškou nejen o vzniku Jihlavy, ale především o vnímání a roli nově se rodících měst ve 13. století.

Na něj navázal Petr Hrubý z Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity, který se z v přednášce zabýval především tím, zda se spíš než o stavební řád, nejednalo o dokument o důslednější kontrole báňských provozů za hradbami města. Historický blok uzavřela přednáška kolegy profesora Wihody z Historického ústavu Tomáše Borovského, ve které se mimo jiné zabýval již zmíněnou sebeprezentací Jihlavy jako „svatého města“ v 15. století.

Druhý cyklus zaměřený na historickou architekturu započal přednáškou Miroslav Cikán, jenž je významným architektem a autorem koncepce revitalizace Masarykova náměstí, ale působí také na Fakultě architektury Českého vysokého učení technického. Cikán nejen vysvětlil celkový záměr jeho pojetí revitalizace náměstí, ale nastínil i myšlenkové pochody, které k němu směřují včetně nutnosti pochopení role města v krajině.  

Na něj navázal Jiří Neubert z Národního památkového ústavu v Telči svou přednáškou o problematice a důležitosti památkové ochrany historických domů a nutnosti pochopení jejich historické role. Poslední přednáškou architektonického cyklu byla přednáška Vratislava Zíky z Fakulty architektury Vysokého učení technického na téma Jihlavské historické domy a problematika jejich obnovy.

Konferenci proložila vernisáž výstavy o archiváři a historiku Františku Hoffmannovi v jihlavské pobočce Muzea Vysočiny, jejímž autorem je  Petr Dvořák ze Státního okresního archivu Jihlava. Poslední část konference měla na programu dvě přednášky z dopoledního a odpoledního bloku. Protentokrát si však profesora Martin Wihodu a architekta Miroslava Cikána mohla vyslechnout veřejnost.  

Unikátní příležitost získali návštěvníci i díky Státnímu okresnímu archivu Jihlava, jež vystavil originál stavebního řádu. Město Jihlava do výstavy přispělo s faksimilem Gelnhausenova kodexu.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, architektura, historie, přednáška, konference, Franz Hoffmann, Přemysl Otakar II., Brno, Martin Wihoda, Nanebevzetí Panny Marie, Miroslav Cikán, Masarykova univerzita, Basilejská kompaktáta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Iglavia historica: Na radnici proběhla unikátní konference o historickém a architektonickém významu Jihlavy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.