Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dali jste si předsevzetí, že v novém roce skoncujete s hazardem? Tady jsou tipy, jak na to

Pod pojmem gambler se většině lidí vybaví pouze stereotypní představa muže v maskáčích u televize a piva. Podle statistik ale v ČR podléhají patologickému hráčství především zajištění muži středního věku. Nově těmto lidem má pomoci aplikace Port.

Hráče s aplikací prakticky kontroluje jeho mobilní zařízení. „Nabízí funkce jako nastavení časových i finančních limitů hry. V praxi to funguje tak, že si uživatel spustí hru, čímž se spustí stopky, které měří její délku. Po skončení pak uživatel vidí, kolik peněz za jaký čas utratil, případně vyhrál a výsledná částka se promítne na dostupných financích,” přiblížil fungování aplikace psycholog ze Společnosti Podané ruce Lukáš Franc a doplnil, že je do ní možné zaznamenat i mimořádné výdaje, které rozpočet pro hraní případně sníží.

Za projektem stojí sociální služba Společnost Podané ruce, která se touto problematikou zabývá přes deset let. Její novinka se snaží o regulaci hraní tak, aby jim příliš nezasahovalo do běžných životů. V ČR aplikace tohoto druhu doteď nevznikla. 

Podle Výroční zprávy o hazardním hraní za rok 2018 gambleři utratili 250 miliard korun ale na výhrách jim bylo zaplaceno jen 218, což tedy značí celkovou ztrátu 31 miliard korun. 

Podle psychologa France jde prý o devíti z deseti mužů. Kdo je modelovým příkladem dnešního hazardéra? „Typickým příkladem je otec od rodiny, nebo náš bývalý klient, sedmadvacetiletý Petr. Sázel devět let a pět let z toho problémově. Přivedli ho k nám rodiče, kteří za něj už nechtěli platit dluhy. Petr si totiž půjčoval peníze, které znovu vsázel v naději, že prohru vyhraje zpět, přiblížil Franc. Rodina navíc o problému nemusí vědět, dokud domů nepřijde exekuce. “Je asi jasné, že taková situace může vztahy v rodině narušit či úplně zničit. Hraní také často vede k sociálnímu vyloučení jedince, a ten se tak dostane do začarovaného kruhu, kdy problémy vzniklé hraním řeší další hrou. To jsou přesně situace, kterým díky Portu může předejít,” doufá Franc. 

Ten také tvrdí, že v Olomouckém kraji je patologickým hráčstvím zasaženo 1,2 procenta, což činí počet kolem sedmi tisíc lidí. Když číslo vynásobíme osmi, vyjde nám šestapadesát tisíc blízkých osob, kvůli kterým stojí za to své hazardní hraní držet na uzdě,” doplnil Franc.

K aplikaci byla vytvořena také webová stránka, na které se hráči dozví pravidla zdravého hraní, mohou vstoupit do hromadných tematických diskuzí s hráči i odborníky, či se s nimi radit privátně přes chat. Samotná aplikace funguje na principu tzv. harm reduction, tedy snižování rizik. Někdy však není v silách samotného závislého si pomoct sám. „Pod Podané ruce spadá mimo jiné olomoucké Centrum komplexní péče, které nabízí klientům terapie. Radíme také příbuzným,” řekl vedoucí centra. Bezplatné terapie s psychologem jsou dostupné všem lidem ohroženým hazardním hraním nebo jinou závislostí i jejich příbuzným. Zájemci mohou docházet na individuální psychoterapii nebo skupinová sezení. „Nabízíme i související služby jako dluhové poradenství, pomoc v krizi či poradenství v oblasti finanční gramotnosti,” doplnil Franc.

V ideálním případě hráč vyhledá pomoc organizace sám. Podle organizace však nevadí, když se jako první o věci informuje příbuzný. „Příbuzní gamblerů chodí velmi často, protože mají o blízkého obavy, což je pochopitelné. Podle naší statistiky připadá na každého hráče osm blízkých osob, které hraní příbuzného v životě ovlivňuje,” vysvětlil Franc. Příbuzným centrum nabízí možnost využít podpůrné skupiny a rodinné či párové poradenství i terapie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Port (Naberte kurz)

Štítky gamblerství, hazard, aplikace, rady, Česko, psycholog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dali jste si předsevzetí, že v novém roce skoncujete s hazardem? Tady jsou tipy, jak na to | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.