Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Vysočině nechávali majitelé čipování psů i na poslední dny. Čtečky mají i jihlavští strážníci

Na Vysočině nechávali majitelé psů čipování i na poslední dny roku, každý pes přitom má mít čip povinně od 1. ledna 2020. Čtečkami jsou kromě státní veterinární správy vybavení i strážníci v Jihlavě, jejich pořízení zvažují i některé obce. Městys Okříšky na Třebíčsku mezi ně nepatří. Zatím tam dokázali dohledat majitele většiny zatoulaných zvířat i bez čipů.

K 1. lednu bude povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Za psa bez označení bude chovateli hrozit pokuta do 20 tisíc korun, uvedla na webu Státní veterinární správa. „V legislativním procesu je v současnosti další novela veterinárního zákona, která mimo jiné definuje vybudování centrálního registrů psů," uvedl mluvčí správy Petr Vorlíček v prosincové tiskové zprávě.

Za největší problém spojený s čipováním označili všichni oslovení to, že centrální registr nevzniká zároveň s povinnosti nechat psa čipovat. Existují jen dílčí databáze. Majitelé psů ani nemají povinnost nechat čipované zvíře zaregistrovat. „Povinnost podle zákona je očipovat, nikoliv zaregistrovat. My sice ten čip přečteme, ale pokud není zaregistrovaný, jako by ho ten pes neměl," řekl provozovatel psího útulku v Polné Jiří Dvořák.

V Jihlavě máme vyškolené strážníky 

Městská policie v Jihlavě má strážníky vyškolené na odchyt toulavých psů i čtečky mikročipů. S centrálním registrem by podle ředitele Jana Frence byla práce jednodušší, dohledávat majitele psa ve více databázích potrvá delší dobu.

Ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka řekl, že čip umožní přesnou identifikaci psa, protože číslo čipu musí být v jeho očkovacím průkazu. Tím podle něj bude možné jednoznačně prokázat, že je očkovaný proti vzteklině.

Jsou různé druhy mikročipů, cena se liší i v řádu stokorun. Chovatelé v anketě ČTK nejčastěji uváděli, že zaplatili kolem 500 korun. Nejlevnější čipy bez registrace jim někteří veterináři nabídli i za 350 korun.

Okříšky čtečku zatím nemají 

Oslovení soukromí veterináři měli před vánočními svátky plné ruce práce, i kvůli čipování. Zbyněk Klouda z třebíčské veterinární kliniky Trevet řekl, že někteří chovatelé čip pro psa nechtěli, ale nemůže posoudit to, jestli nešli na čipování jinam. „Co mám zkušenost z očkování na vesnicích, tak tam to vycházelo zhruba půl na půl," uvedl Zbyněk Klouda.

Některé radnice uvažují o pořízení čtečky nebo i databázi místních psů. Městys Okříšky mezi ně nepatří. „Bavili jsme se o tom, ale dospěli jsme k tomu, že tak velcí nejsme, takže to neřešíme," řekl starosta Zdeněk Ryšavý. Když se najde zatoulaný pes, umístí ho městys do kotce a jeho fotku dá na internet, případně rozešle upozornění SMS. „V 90 procentech případů se nejpozději do jednoho dne někdo ozve," doplnil starosta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chov, hobby, čip, pes, veterinář, Kraj Vysočina, Jihlava, Okříšky, integrovaný obvod, databáze, okres Třebíč, Státní veterinární správa České republiky, Jiří Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině nechávali majitelé čipování psů i na poslední dny. Čtečky mají i jihlavští strážníci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.