Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

VIDEO: Animované spoty učí děti dopravní výchovu

PR článek

Tým silniční bezpečnosti míří do kin a na televizní obrazovky. V rámci projektu Markétina dopravní výchova postupně představí tři animované spoty. První z nich upozorní dětské diváky na to, co se může stát, když nebezpečně vběhnou do silnice. Klip měl premiéru ve čtvrtek 12. prosince.

Cílem půlminutových snímků je ukázat nejmenším účastníkům silničního provozu, jak se bezpečně a správně chovat v dopravním prostoru. Dospělí ve spotu uvidí, jak dopravu vnímají děti, že jim často stačí malé rozptýlení a přestanou na sebe dávat pozor. Animované spoty budou vysílány v síti multikin Cinema City a na kanálech televize Prima. Umístěny budou také na sociálních sítích a webových portálech projektu Markétina dopravní výchova.

Připravené jsou celkem tři díly a každý na jiné téma. První se věnuje vběhnutí do silnice, další reflexním doplňkům a zhoršené viditelnosti. Třetí díl se zaměřuje na poutání v autě. Provází jimi postava Markéta, hrdinka celého projektu, a parta jejích kamarádů. „Všechna témata jsou opakováním jak pro děti, tak pro dospělé. Uvidí v nich dvě stránky, tu špatnou a tu správnou. V prvním díle dětské diváky upozorníme na následky nečekaného vběhnutí do silnice, a rovněž jim ukážeme, jak se správně rozhlédnout. Velmi často se totiž setkáváme s tím, že děti mají špatný odhad vzdálenosti a rychlosti přijíždějících vozidel,“ říká Jan Polák z Týmu silniční bezpečnosti.

Projekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Více na dopravnivychova.cz. 

V roce 2018 při srážce v silničním provozu zemřelo 8 dětí, do konce srpna letošního roku si takové nehody vyžádaly 2 dětské životy. Nebezpečné je pro ně přecházení silnice mimo označený přechod, ale bohužel i na označeném přechodu dochází ke střetům. Vloni došlo na přechodu k 22 těžkým úrazům, mimo přechod k 23. Statistika z roku 2017 ukazuje, že nehody na přechodech přinesly 17 těžkých úrazů a kvůli nehodám, které se staly mimo přechod, se těžce zranilo 19 dětí. Rizikem je také přecházení před a za vozidlem, kde dítě nevidí řidič vozidla jedoucí v protisměru.

„Děti napodobují své rodiče. To znamená, že největší osvětu musí dělat dospělí. Pokud oni na přechodu nezastaví a nerozhlédnou se, nenaučí to ani svoje děti,“ zdůrazňuje Stanislava Jakešová, dopravní specialista Týmu silniční bezpečnosti. „Intenzita dopravy je dnes úplně jiná, v minulosti se rodiče nebáli poslat děti pěšky do školy, provoz byl výrazně nižší, a tak nemysleli na to, že je cestou může srazit auto. Konktrétně za posledních deset let počet vozidel na silnicích v České republice stoupl o 15 procent. Následky dopravních nehod nesou dospělí, ale i naše budoucnost – děti,“ zavírá Stanislava Jakešová.

Ohodnoť článek

Štítky Tým silniční bezpečnosti, dopravní výchova, silnice, projekt, havárie, Cinema City, TV Prima, Česká kancelář pojistitelů, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Animované spoty učí děti dopravní výchovu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.