Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Demonstranti kritizovali i pravicové politické strany. Jihlava plánuje protest ve čtvrtek

Organizátoři včerejších demonstrací za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) na Vysočině vyčítali nejednotnost pravicovým politickým stranám. Podle Jiřího Doležala, který protesty organizuje ve Velkém Meziříčí na Žďársku, je neschopnost opozičních stran domluvit se důvodem, proč někteří lidé dali ve volbách hlas Babišovi. Ve Velkém Meziříčí se pondělního protestu účastnilo několik desítek lidí. V Třebíči jich přišla demonstrovat víc než stovka.

Podle organizátorky Anny Kohoutové je to v době adventu úspěch, i když předchozí třebíčské protesty měly účast i 300 lidí. V Třebíči dnes zazněly hlavní požadavky, které spolek Milion chvilek, jenž protesty svolává, má. Kromě Babišovy demise je to konec vyplácení veřejných peněz pro Agrofert a vrácení peněz, které podle spolku Babišovi a jeho firmám nepatří.

V Třebíči vystoupili i místní zástupci TOP 09 a Pirátů. Společně se distancovali od ostré výměny názorů vyvolané nedávným vyjádřením pirátského poslance Jakuba Michálka, který kritizoval bývalého šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Obě strany jsou podle nich dál připravené spolupracovat. Voliči by se takovými "přestřelkami" neměli nechat odradit, uvedli.

Dnes Praha, ve čtvrtek krajská města 

Na Vysočině se včera demonstrovalo asi na 12 místech. Mimo jiné také v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě nebo Telči. Další demonstrace je ohlášená na čtvrtek v krajské Jihlavě v parku u sochy T. G. Masaryka.

Protestní akce za odstoupení Andreje Babiše, které svolal spolek Milion chvilek, se 16. prosince konaly po celé zemi s výjimkou Prahy a krajských měst. Dnes večer se lidé znovu sejdou v Praze, ve čtvrtek se demonstrace přesunou do 13 krajských měst.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci už řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Uvádějí také, že hájí nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je podle nich ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit nehodlá. Všechna obvinění odmítá.

Autoři | Foto

Štítky demonstrace, vláda, Andrej Babiš, protest, Jihlava, Velké Meziříčí, Třebíč, Kraj Vysočina, Jiří Doležal, ANO 2011, Milion Chvilek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demonstranti kritizovali i pravicové politické strany. Jihlava plánuje protest ve čtvrtek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.