Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj Vysočina prodloužil lhůtu pro třicetimilionový dar na stavbu dráhy jihlavského letiště

Kraj Vysočina prodloužil lhůtu pro poskytnutí daru na stavbu zpevněné vzletové a přistávací dráhy letiště v Jihlavě - Henčově o tři roky do konce roku 2022. Původní dohoda s Jihlavou o spolupráci na tomto projektu letos skončí. Novou dohodu dnes schválilo krajské zastupitelstvo 40 hlasy. Nikdo nebyl proti, jeden zastupitel se hlasování zdržel.

Dohodu o spolupráci uzavřely obě samosprávy v roce 2014 s předpokladem, že investorem projektu bude město. Už jednou ji dodatkem prodloužily. Kraj se zavázal darovat na stavbu letištní dráhy do 30 milionů korun. Podle dohody také zajistil projektovou dokumentaci a město pozemky.

Krajský zastupitel Jaromír Kalina, který zasedá i v jihlavském zastupitelstvu, uvedl, že se stavba nemusí uskutečnit ani v následujících třech letech. Potřebná částka se podle něj během let zvýšila na 100 až 110 milionů korun. Pokud by na první etapu modernizace letiště přispělo město stejnou částkou jako kraj, chybělo by podle Kaliny ještě 40 až 50 milionů korun.

Kraj zváží prodloužení dohody o stavbě letištní dráhy v Jihlavě

Vedení Kraje Vysočina bude příští týden jednat o prodloužení dohody o spolupráci s městem Jihlava na stavbě zpevněné přistávací a vzletové dráhy letiště v Henčově. Podle původní dohody měla být postavená do konce letošního roku. Jihlavská radnice...

Hejtman Jiří Běhounek řekl, že ceny prací jsou už logicky jiné, čímž se dohoda nezabývá. Uvedl, že když se po 13 letech podařilo vyřešit krajskou knihovnu, když bude vůle, vyřeší se i letiště v Jihlavě. Novou budovu knihovny v Havlíčkově Brodě kraj dokončí v příštím roce.

Jihlavská radnice v srpnu informovala o tom, že o možné spolupráci na projektu jedná s místním výrobcem lehkých sportovních letadel Zall Skyleader, který by na jihlavském letišti mohl mít výrobní zázemí. Stojí za ním čínský investor. Primátorka Jihlavy Karolína Koubová koncem listopadu řekla, že město ještě čeká na vyjádření firmy. Novou dohodu o spolupráci s krajem na vybudování zpevněné dráhy letiště má jihlavské zastupitelstvo v programu 16. prosince.

Foto www.elogistika.info | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, stavby, letectví, Vysočina, Jihlava, letiště, Kraj Vysočina, projekt, Henčov, Jaromír Kalina, Jiří Běhounek, Karolína Koubová, Zall SKYLEADER a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina prodloužil lhůtu pro třicetimilionový dar na stavbu dráhy jihlavského letiště | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.