Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jihlavě vznikl denní stacionář, který má pomoci s výchovnými problémy dětí. Už má první klienty

Středisko výchovné péče Jihlava (SVP) zprovoznilo denní stacionář. Je určený pro intenzivní práci s dětmi, které mají problémy se zvládáním běžného fungování ve škole či přímo v rodině. Zatím má šest klientů. Středisko, které je jediné v kraji, plánuje v budoucnosti otevřít i internátní službu, prozatím s dětmi pracovalo jen ambulantně.

„Denní i pobytová zařízení jsou takřka ve všech krajích. Vysočina byla jedním z mála krajů, kde služba absentovala. Bylo to z toho důvodu, že byla i ministerstvem školství vyhodnocena jako celkem bezpečný kraj, kde je patologií v chování relativně málo,“ řekl Radek Vovsík, ředitel Dětského domova se školou Jihlava, jehož je SVP součástí.

Z provozování ambulance podle něho ale bylo zřejmé, že intenzivní péče bude na místě. Stacionář se připravoval několik let. Může ho současně navštěvovat až osm dětí. Průměrná délka pobytu jsou dva měsíce, během kterých se děti vzdělávají podle individuálního učebního plánu, takže školu nezameškají.

Ve stacionáři jsou ve všední dny od 7:30 do 17:00. Dopoledne se děti učí, po obědě ve školní jídelně se věnují režimovým a terapeutickým činnostem. Do režimových patří i zpracování domácích úkolů. „Často jsou to děti, které ani návyk dělání si domácích úkolu vůbec nemají,“ řekl Vovsík.

Ambulantní péči poskytuje SVP od roku 2014. Zajišťuje i krizovou intervenci přímo ve školách, individuální konzultace včetně telefonických, terapie dobrovolné i nařízené soudem nebo besedy na školách, při kterých k žákům promlouvají i děti s nařízenou ústavní výchovou. V Dětském domově, jehož součástí SVP je, je nyní 37 děti, plná kapacita.

„Jsou to velmi žádané besedy, s žáky besedují děti, které už se do nezáviděníhodné situace dostaly. Rozhovor mezi vrstevníky je pro děti mnohem přijatelnější než mentorování dospělých,“ řekl Vovsík. Besedy mají zároveň terapeutický účinek pro děti z dětského domova.

Denní stacionář je v ulici Pod Rozhlednou v budově, ve které dříve sídlila správa městských lesů. Budovu má na dobu neurčitou pronajatou od města. Její vybavení stálo asi 200 tisíc korun.

 

Foto maminka.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, školy, sociální, Jihlava, FOTO, dětský domov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě vznikl denní stacionář, který má pomoci s výchovnými problémy dětí. Už má první klienty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.