Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zasedání jihlavských zastupitelů trhalo rekordy. O záležitostech Jihlavy se jednalo osm hodin

V úterý 12. dubna v prostorách jihlavské radnice opět zasedalo jihlavské zastupitelstvo, a dá se říct, že tentokrát bylo rekordní. Trvalo totiž osm hodin. Na programu bylo několik velmi zajímavých bodů, mezi nimi třeba spor se SVAKem, investice do kulturních akcí, nová internátní školka, budoucnost Horáckého zimního stadionu a řada dalších.

Jedním z bodů bylo oznámení o novém členu jihlavského zastupitelstva. Tím se stal čtyřiapadesátiletý podnikatel Miloslav Neckář. Jeho první hlasování bylo „ano“ pro schválení programu zastupitelstva. Nový zastupitel za ANO 2011 nastoupil po rezignujícím Eriku Šajnorovi. Ten dle svého vyjádření rezignoval z důvodu špatné situace ve zdravotnictví a své časté práce přesčas nad rámec 8 hodin za týden. „Hrozilo by, že dojde k omezení rozsahu péče o pacienty.  Funkci bych vykonával polovičatě, a proto jsem zvolen nebyl,“ uvedl Šajnor.

V rámci rozpočtového opatření zastupitelé mimo jiné schválili 6,5 milionu korun na soudní výlohy týkající se sporu se SVAKem právní kanceláři Ondruš & Ondruš. Na druhou stranu zastupitelé bez diskuze přijali do městské kasy téměř 72 milionů korun z proplacených dotací.

Uvolněn byl také další milion korun na kulturní akce v Jihlavě. Zastupitelé také mimo jiné souhlasili se vznikem nové naučné stezky moderní architektury a pořízení faksimile Zbraslavské kroniky a Gelnhausenova kodexu do majetku města. Řešilo se i penále či vracení části dotace (25%), tedy téměř 3 miliony korun, ze zateplování základní školy Evžena Rošického.

Zastupitelé se dále zabývali novou školkou Na Dolech za zhruba 49 milionů korun. Město chce v příštím roce vybudovat novou mateřskou školu s internátním režimem s možností přenocování dětí ve spolupráci s firmou Bosch i s využitím až 90% dotací. Mateřinka má mít čtyři třídy pro celkem sto dětí a velkou školní zahradu. Větší část kapacity má mít rezervovánu právě firma Bosch, která bude značně přispívat i na její provoz. Zbytek míst bude dle vyjádření primátora Chloupka k dispozici standardně běžným žadatelům. Více k internátní školce čtěte zde.

Zastupitelstvo také zažilo své první tajné hlasování. Takto se totiž hlasovalo o udělení čestného občanství a udělení ceny města. Konkrétně šlo o udělení čestného občanství Rudolfu Veverkovi in memoriam, a to u příležitosti 90. výročí uvedení do funkce prvnímu českému starostovi Jihlavy,  a udělení ceny města Janu Koblasovi, Jiřímu Holíkovi a Vladislavu Jirouškovi, bývalému řediteli jihlavské zoologické zahrady.

Kuriozitou bylo hlasování o prodeji pozemku o výměře 1m2.

Na programu dále byla budoucnost letiště v Henčově. O této problematice jsme informovali zde.

Velkým, a pro Jihlavu důležitým tématem, jenž bylo na úterním zastupitelstvu diskutováno, je rekonstrukce Horáckého zimního stadionu. K tomuto tématu pro vás připravujeme zvláštní článek.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihlava, ANO 2011, dotace, Robert Bosch GmbH, Evžen Rošický, Jan Koblasa, Jiří Holík, Rudolf Veverka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasedání jihlavských zastupitelů trhalo rekordy. O záležitostech Jihlavy se jednalo osm hodin | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.