Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Bude vývoz popelnic jednou za dva týdny dostačující?

Od začátku března platí v Jihlavě změny v nakládání s odpady. Je spuštěn celoplošný svoz bioodpadu, velkou změnou bude četnost vývozu nádob na směsný komunální odpad; podle nových pravidel to bude jednou za dva týdny. To se dotkne i poplatků za vývoz, od roku 2017 je schválena sleva na poplatku 70 korun na osobu. V naší anketě se dvě třetiny respondentů obávají toho, že vývoz černých popelnic jedno za 14 dní nebude dostačující. Jaký se je názor jihlavských zastupitelů? Jakou optikou na tuto problematiku nahlížejí?

Redakční dotaz:

S účinností od 1. března byla schválena změna frekvence vývozu komunálního odpadu, a to na jednou za dva týdny. Navíc bude spuštěn celoplošný svoz bioodpadu. Jaký je Váš názor na přijetí těchto změn ze strany občanů? Bude reálné (popř. za jak dlouho) dosažení 50procentní míry třídění, kterou jste si stanovili jako metu? Bude se do budoucna (při splnění daných podmínek) uvažovat o výraznější slevě na poplatku za vývoz odpadu?

Reakce zastupitelů Jihlavy

Vladimír Hink (ODS)

Neodpověděl na dotaz redakce.

 

Zdeněk Faltus (ANO 2011)

Bohužel ve Vámi stanoveném termínu dvou pracovních dnů nejsem schopen reagovat.

 

Arif Salichov (Forum Jihlava)

Záměr je to jistě bohulibý - zkvalitnit třídění odpadu a poskytnout současně občanům slevu na poplatku za jeho svoz. Funguje-li to v Olomouci, Přerově a v jiných městech, mohlo by to být přínosné i pro Jihlavu. Úspěch těchto opatření je samozřejmě závislý na spolupráci občanů. Důležité mimo jiné je, zda frekvence svozu směsného odpadu jednou za 14 dní se ukáže jako skutečně dostačující.

Neumím hádat z křišťálové koule - nevím, jak to bude občany přijato. Na tom také bude záležet, zda a kdy lze dosáhnout kýžené mety 50 % míry třídění. Jestliže se opatření osvědčí, nebránil bych se ani výraznější slevě na poplatku za svoz odpadu, bude-li v ekonomických možnostech města.

 

Jaroslav Jirků (KSČM)

Neodpověděl na dotaz redakce.

 

Martin Hyský (ČSSD)

Město postupně činí kroky, které vedou ke snižování objemu směsného komunálního odpadu a tím se snaží zvyšovat využitelnost odpadu a zároveň z dlouhodobého hlediska zachovat únosné náklady na odpadové hospodářství. Změna frekvence v odvozu odpadu od rodinných domů souvisí se zavedením celoplošného svozu biodpadu.

Odpad poctivě třídím a z vlastní zkušenosti mohu říci, že svoz SKO jednou za dva týdny postačuje. Občané Jihlavy jsou zvyklí třídit a proto si myslím, že změnu brzy přijmou. Případná sleva a poplatková politika bude vycházet jednak z legislativy, tak i z výše nákladů. Náklady na netříděný odpad celorepublikově porostou, tudíž aktivity města v souvislosti s dalším využíváním odpadů vedou k tomu, aby zatížení občanů bylo únosné. Myslím si, že za rok 2017 bychom se mohli dostat k 50%.

 

Alena Hutařová (KDU-ČSL)

Neodpověděla na dotaz redakce.

 

Roman Peschout (TOP 09)

Pevně věřím, že daná změna bude občany přijata příznivě. Aspoň u občanů, kterým není lhostejné, kolik odpadů vyprodukuje průměrná rodina a co se s tímto odpadem následně děje. Vím, že tento interval je naprosto dostačující. Neodvažuji se odhadnout konkrétní termín, kdy splníme 50 procentní metu, ale přál bych si, aby to bylo co nejdříve. Zde vidím i možnost pozitivního vlivu našich dětí, které jsou ve škole edukovány ohledně nakládání s odpady. Byl bych ale velmi nerad, pokud by to vedlo k nárůstu igelitových pytlů s odpady podél našich cest a odpočívadel. Myslím si, že k tomu není vůbec žádný důvod, protože těch možností, jak uložit odpad, je v Jihlavě dostatečně.

Jistě se tento systém bude kultivovat, tak jak budeme získávát nové poznatky z fungování a jak budeme měnit i svoje návyky. Chci věřit, že čím více vytřídíme, tím levněji zpracujeme vytříděný odpad a to příznivě ovlivní i cenu za vývoz.

Foto www.dum-zahrada.okhelp.cz

Štítky odpad, poplatek, Jihlava, komunální odpad, Vladimír Hink, Arif Salichov, Zdeněk Faltus, Martin Hyský, ODS, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Bude vývoz popelnic jednou za dva týdny dostačující? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.