Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Na Vysočině chtějí lidovci odvolání náměstka hejtmana Josefa Pavlíka

Lidovci na Vysočině chtějí vyvolat hlasování o odvolání náměstka hejtmana Josefa Pavlíka (za ANO). V prohlášení, které poslali ČTK, tvrdí, že Pavlík dvakrát nemluvil pravdu o své minulosti. Lidovci se odvolávají na to, že soud minulý týden zamítl Pavlíkovu žalobu na server obcasnik.eu kvůli údajně nepravdivým tvrzením o jeho členství v Lidových milicích.

Lidovci jsou v zastupitelstvu Vysočiny v opozici.  Partneři hnutí ANO ve vedení kraje ČTK řekli, že jednání o personálních změnách teď nevedou.

„Z předložených důkazů vyplývá, že pan Pavlík o své minulosti dvakrát lhal.  To je pro mne neslučitelné s výkonem funkce náměstka hejtmana,“ uvedl v prohlášení krajský předseda lidovců a poslanec Vít Kaňkovský. Hlasování o odvolání Pavlíka chtějí lidovci zařadit do programu příštího krajského zastupitelstva, které bude 12. prosince.

Po loňských krajských volbách vyšlo najevo, že Pavlík jako lídr ANO na Vysočině zatajil své členství v KSČ. Objevila se i informace o jeho možném členství v Lidových milicích. Pavlík připustil, že členství v KSČ v životopise neuvedl, ale členství v Lidových milicích odmítl. Pavlíkovu žalobu na server obcasnik.eu zamítl Okresní soud v Jihlavě. Rozhodnutí není pravomocné.

ČTĚTE TAKÉ: Soud v Jihlavě zamítl žalobu náměstka hejtmana Vysočiny na web obcasnik.eu 

„Já musím počkat na písemné vyhotovení rozsudku,“ řekl ČTK Pavlík.  Dodal, že pak budou následovat další kroky. „S největší pravděpodobností to bude odvolání proti tomu rozhodnutí,“ uvedl náměstek. Na kraji má na starosti majetek a finance. Řekl, že na prosincovém zastupitelstvu se nechystá z funkce odstoupit.

Redaktor serveru Miroslav Mareš podle soudu formuloval informaci o Pavlíkově členství v Lidových milicích tím způsobem, že „...lídr zřejmě zamlčel informace ...“. Podle soudu jím zveřejněná informace popisuje realitu, totiž že Mareš měl k dispozici dokument základní organizace KSČ, v němž je uvedeno, že Pavlík přijal členství v Lidových milicích.

ANO by mělo situaci řešit 

Krajskou koalici na Vysočině tvoří ve volbách vítězní sociální demokraté s hnutím ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu. Občanští demokraté se podle jejich krajského předsedy senátora Miloše Vystrčila budou záležitostí Pavlíka zabývat, až budou mít písemné zdůvodnění soudního rozsudku. Teprve pak by podle něj měla následovat jednání v koalici. „Já sám si myslím, že nejlepší a nejférovější by bylo, kdyby ANO už tu situaci řešilo,“ řekl Vystrčil ČTK.

Náměstek hejtmana z ČSSD Vladimír Novotný zatím záležitost podrobněji komentovat nechtěl. „V této chvíli platí koaliční smlouva,“ řekl pouze.  Náměstek za Starosty pro Vysočinu Pavel Pacal ČTK řekl, že čeká na konečné rozhodnutí soudu. „Dokud nebude nějaké pravomocné rozhodnutí, tak se náš postoj nemění oproti postoji, kdy byla volena rada (kraje),“ uvedl.

Autoři | Foto Facebook: Josef Pavlík

Štítky Josef Pavlík, odvolání, lidovci, lež, náměstek, ANO, Kraj Vysočina, náměstek krajského hejtmana, ANO 2011, KDU-ČSL, žaloba, KSČ, Miloš Vystrčil, Miroslav Mareš, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině chtějí lidovci odvolání náměstka hejtmana Josefa Pavlíka | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.