Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Soud zamítl i druhou stížnost na krajské volby na Vysočině

Krajský soud v Brně zamítl i druhý návrh na neplatnost krajských voleb na Vysočině. Zjistil, že v jednom z třebíčských okrsků nebyly správně započtené preferenční hlasy u kandidátů České pirátské strany, na výsledek voleb to ale nemělo vliv. Vyplývá to z usnesení zveřejněného na úřední desce soudu. O první stížnosti zabývající se podobou kampaně SPD rozhodl krajský soud 16. října. Ustavující zastupitelstvo bude 4. listopadu, řekla mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirthová.

Navrhovatel se na soud obrátil, když zjistil, že jeho preferenční hlasy pro dva kandidáty Pirátů nejsou v okrsku, ve kterém hlasoval, započítané. Když soud zkontroloval hlasovací lístky, zjistil, že preferenční hlasy pro kandidáty Pirátů nebyly započtené na dvou hlasovacích lístcích. Hlasy pro Českou pirátskou stranu ale byly do výsledku voleb zahrnuté správně. „Zjištěné pochybení (pominutí přednostních hlasů) by teoreticky mohlo mít vliv na výsledek voleb výhradně co do rozdělení mandátů v rámci volební strany. Volební strana č. 21 (Česká pirátská strana) však ve volbách do Zastupitelstva Kraje Vysočina žádný mandát nezískala, uvedená nezákonnost proto na výsledek voleb nemohla mít žádný vliv," konstatoval soud.

Piráti na Vysočině získali ve volbách konaných 20. a 21. září 4,55 procenta hlasů. Nedosáhli tak potřebné pětiprocentní hranice, aby jejich zástupci mohli v krajském zastupitelstvu usednout.

Volby na Vysočině vyhrálo hnutí ANO. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 18 křesel. Koalici chce vytvořit se SOCDEM se třemi zastupiteli a koalicí SPD, Trikolory a PRO, které volební zisk 5,5 procenta hlasů vynesl dva mandáty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, volby, kraje, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl i druhou stížnost na krajské volby na Vysočině | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.