Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Na krajské volby na Vysočině podali lidé dvě stížnosti

Na krajské volby na Vysočině podali lidé dvě stížnost. Obdržel je brněnský krajský soud. Podle mluvčí soudu Kláry Belkovové se týkají způsobu vedení kampaně koalice SPD, Trikolory a PRO a možnosti přepočtu hlasů v jednom z třebíčských okrsků. Kvůli doručování do datových schránek nemusí být počet stížností konečný.

„Stěžovatel si myslí, že jeho hlasy nebyly započteny. Týká se to hlasu pro Českou pirátskou stranu, je to volební okrsek 19 v Třebíči," řekla k jedné ze stížností Klára Belkovová.

Stěžovatelkou rozporující podobu kampaně SPD, která na Vysočině kandidovala v koalici s Trikolorou a PRO, je volební lídryně Pirátů a náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová. „Podle mě prostě byla kampaň SPD v rozporu s listinou základních práv a svobod, byla explicitně rasistická a nemyslím si, že pro něco takového by mělo být v české politické kultuře místo," řekla  Hajnová. Stížnost směřuje na průběh kampaně a požaduje, aby o mandáty přišli zvolení zastupitelé i jejich náhradníci.

I kdyby stížnosti soud nevyhověl, je podle Hajnové prvním krokem k tomu, jak do budoucna legislativně vyjasnit to, když už tvrzení v kampaních překračují zaručenou svobodu slova.

Krajské volby na Vysočině: Čtenáři Jihlavské Drbny jsou s výsledky většinou spokojeni

Volby na Vysočině vyhrálo hnutí ANO vedené Martinem Kuklou, které získalo osmnáct křesel v zastupitelstvu. Na druhém místě s jedenácti mandáty skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Pavel Janoušek vedl...

 

Volby na Vysočině vyhrálo hnutí ANO. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 18 křesel. Koalici chce vytvořit se SOCDEM se třemi zastupiteli a koalicí SPD, Trikolory a PRO, které volební zisk 5,5 procenta hlasů vynesl dva mandáty. Ustavující zastupitelstvo by se podle Jiřího Pokorného (ANO), který se má stát náměstkem hejtmana, mohlo konat 21. října.

Do krajského zastupitelstva se dostaly i koalice Stačilo!, Společně se Starosty pro občany, Starostové pro Vysočinu a KDU-ČSL.

Volby na Vysočině lze napadnout podle územního rozložení působnosti krajských soudů také u soudu v Hradci Králové a Českých Budějovicích. Ani jeden z nich doposud stížnost na volby na Vysočině neobdržel. Vyplývá to z informací na úřední desce českobudějovického soudu a ze sdělení mluvčí soudu v Hradci Králové Kateřiny Jarkovské. Stížnost na volby na Havlíčkobrodsku, které pod královéhradecký soud spadá, se podle ní ještě mohou objevit v datové schránce, kterou ale pracovníci soudu kvůli ohlášené třídenní stávce otevřou až ve čtvrtek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky volby, krajské volby, stížnosti na volby, volby na Vysočině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na krajské volby na Vysočině podali lidé dvě stížnosti | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.