Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Budoucí krajští radní Vysočině možná zůstanou zároveň neuvolněnými radními měst

Třebíčský místostarosta Pavel Franěk, který se má stát za hnutí ANO členem krajské rady, zvažuje, že pak bude v Třebíči neuvolněným radním, případně jen zastupitelem. Rozhodne se zřejmě až příští týden po jednání místní organizace ANO. Rozhodnutí o svém působení v městské a krajské radě zatím nekomentoval Fraňkův spolustraník a další třebíčský místostarosta Miloš Hrůza.

Jen částečná změna se kvůli výsledku krajských voleb očekává na radnici v Jihlavě, kde je náměstkem primátora za ANO Jiří Pokorný. Také Pokorný má být členem krajské rady. Své rozhodnutí, jak funkce bude vykonávat, by měl oznámit do čtvrtka. ANO na Vysočině vyhrála krajské volby, v devítičlenné krajské radě bude mít sedm míst.

„Zatím proběhlo první kolo jednání o tom, jak to na radnici bude. Vyplývá z něho jako nejpravděpodobnější varianta, že tady na radnici zůstane pan Pokorný jako neuvolněný náměstek primátora,“ řekl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Návrh ještě musí schválit koalice, kterou v Jihlavě tvoří vedle ANO ještě ODS a KDU-ČSL.

Povolební vyjednávání v Kraji Vysočina jsou dnešním dnem u konce. Hejtmanem bude Martin Kukla, lídr vítězné kandidátky ANO. Bude vládnout v trojkoalici se sociálními demokraty a SPD a PRO. Tyto strany dnes podepsaly koaliční dohodu.

„Předpokládám, že bych zůstal jako uvolněný radní na kraji a že bych opustil místo místostarosty v Třebíči. Buďto bych byl neuvolněný radní Třebíče, nebo bych šel až na místo zastupitele a někdo z našich zastupitelů by mohl jít na místo radního. Takhle detailně jsme to ještě neprobírali, ale určitě nebudu v Třebíči jako uvolněný radní s nárokem na plný plat," sdělil Pavel Franěk.

Vítězné hnutí ANO sestavilo na Vysočině koalici se SOCDEM. Dva z tří zastupitelů SOCDEM budou členy rady. Součástí budoucí krajské koalice je i uskupení SPD, Trikolora a PRO. Získá uvolněný post předsedy výboru zastupitelstva. Uvolněný post předsedy výboru zřídilo i dosluhující zastupitelstvo. Předseda má nárok na odměnu přes 99 tisíc korun měsíčně. Nová tříčlenná krajská koalice bude mít 23 z 45 křesel v zastupitelstvu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Kraje Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, vedení kraje, hnutí ANO, samospráva, Pavel Franěk, Miloš Hrůza, Jiří Pokorný, Třebíč, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí krajští radní Vysočině možná zůstanou zároveň neuvolněnými radními měst | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.