Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Měsíc a půl před senátními volbami: Kampaň na Třebíčsku vyjde na desítky až stovky tisíc korun

Kontaktní kampaň před senátními volbami chtějí kandidáti na Třebíčsku absolvovat ve větším až v září. Na kampaň mají vyhrazeno od několik desítek tisíc korun po 750 tisíc korun. Voličům z okresu, ve kterém je dukovanská jaderná elektrárna, chtějí předložit i energetická témata. Budou ale sázet i na kritiku nařízení vycházejících z evropské legislativy, návrhy řešení dopravní dostupnosti regionu nebo problémy života v obcích. První kolo senátních voleb se uskuteční 20. a 21. září. Ve volebním obvodu 53 Třebíč je sedm kandidátů.

Mandát obhajuje Hana Žáková (STAN). Znovu kandidovat chce, aby mohla pokračovat v práci na záměrech, se kterými kandidovala před šesti lety. Jedním z nich bylo zavedení přímého vlakového spojení Třebíčska s Prahou. „A na tom pořád pracuji, to ještě není dodělané," řekla Hana Žáková. Zatím se podle ní podařilo společně s obcemi, krajem a ministerstvem dopravy dohodnout, že od roku 2026 budou do Jihlavy jezdit každé dvě hodiny nové rychlíky. Odtud bude po přestupu možné pokračovat na Třebíč a dál na Brno.

Žáková je v Senátu předsedkyní podvýboru pro energetiku a dopravu. Obě oblasti budou podle ní důležité při dostavbě jaderných bloků v Dukovanech. Součástí volební kampaně pro ni bude i setkávání s veřejností. Mimo jiné při akci připravené ve spolupráci s technickým muzeem, které bylo nedávno zřízeno ve Studenci. Náklady na kampaň odhadla na 600 tisíc korun.

V třebíčském obvodu hlasovalo před šesti v prvním kole senátních voleb 47,33 procenta lidí, ve druhém kole jich bylo 18,9 procenta.

Ještě o 150 tisíc korun navíc má na kampaň k dispozici kandidát hnutí ANO Drahoslav Ryba. „Kampaň povedeme především o lokálních problémech, které se týkají lidí Třebíčska, Dukovan, zaměstnanosti. Dostavbu Dukovan podporujeme, není to o tom, že bychom tam hledali nějaká negativa. Ale bude to třeba i téma bezpečnosti elektrárny, ve které, myslím si, se docela vyznám, protože jsem kolem toho celý život dělal," uvedl Drahoslav Ryba, který byl mimo jiné generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR.

Podobně jako Luděk Růžička kandidující za hnutí Má vlast Čechy, Morava, Slezsko má se senátní kampaní zkušenost lékař a třebíčský zastupitel Václav Lhotský. Oba před dvěma lety usilovali o místo v Senátu na Jihlavsku. Do kampaně chce Lhotský kandidující za SPD a Trikoloru investovat desítky tisíc korun. Za stěžejní považuje zbavení se mnohých nařízení Evropské unie.

„Pryč s kravinami Evropské unie, špatná legislativa EU musí zmizet," shrnul svůj postoj Václav Lhotský, podle kterého je nutné dbát na tradiční hodnoty, mezi které řadí manželství, stejně jako zemědělské hospodaření bez polí ladem, vlastní kritickou infrastrukturu včetně cen za energie, a naopak je nutné odmítnout Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu). „To je jen fanatické náboženství a lumpárna na peníze, která nás poškozuje. Nic jiného," dodal Lhotský.

Ve hře i kandidáti neparlamentních stran

Růžička chce voliče oslovit zdravotnictvím, které má podle něho klesající úroveň. Kampaň bude stavět i na tom, že je podle něho v Česku úzce propojený organizovaný zločin s politikou a justicí, což chce svým působením v horní komoře odhalovat či zvrátit. Senátní kampaň podle něho vyjde přibližně na 100 tisíc korun. Spoléhá v ní především na příznivce hnutí a aktivisty.

Na osobní setkání s voliči vsadí při kampani novinář a publicista Petr Chňoupek kandidující za Moravské zemské hnutí. Bydlí v malé obci a právě problémům malých sídel by se chtěl věnovat i jako senátor. „Lidi trápí třeba povinný přechod na jiné zdroje vytápění, vadí jim nedostatečná dopravní dostupnost, někde i chybějící kanalizace, jinde mají problémy s vodovody. Chtěl bych prostě být takovou prodlouženou rukou starostů v Praze," říká Petr Chňoupek.

Mezi kandidáty je i sociální demokrat Zdeněk Ryšavý, starosta dvoutisícových Okříšek. Členem SOCDEM je od roku 1990, má zkušenosti i s krajskou politikou. „O kandidatuře jsem se rozhodoval docela dlouho, protože sociální demokracie dneska není úplně ve formě, na druhou stranu jsem si řekl, že bych ji asi měl v tuto chvíli nějak podpořit," myslí si Zdeněk Ryšavý. Starostou by chtěl do konce volebního období zůstat i v případě zvolení senátorem. V Horní komoře by se chtěl zasadit především za zjednodušení fungování státu i jeho zákonů. Negativním příkladem podle něho je složitost fungování zákona o veřejných zakázkách, která zkomplikovala i nedávno zavedené digitální stavební řízení.

Práci ve výboru pro zdravotnictví by se v případě zvolení rád věnoval imunolog Jaroslav Turánek kandidující za Švýcarskou demokracii. „Chtěl bych se věnovat především oblasti vakcín, protože to je klíčová věc, která se týká každého z nás," tvrdí Jaroslav Turánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Senátu ČR

Štítky ČR, volby, senát, Třebíčsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíc a půl před senátními volbami: Kampaň na Třebíčsku vyjde na desítky až stovky tisíc korun | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.