Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vedení Třebíče chce od kraje více peněz na zimní stadion, argumentuje Horáckou arénou

Dotace ve výši 87 873 000 korun. To je částka, kterou chce starosta Třebíče a krajský zastupitel Pavel Pacal (Pro Třebíč) podpořit rekonstrukci zimního stadionu v Třebíči z krajské pokladny. Argumentuje procentuální podporou Horácké multifunkční arény.

 Hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO) odpovídá, že argumentaci svého koaličního kolegy nerozumí. „Horácká multifunkční aréna je projekt, který jsme jasně identifikovali jako projekt krajského významu, není pro jedno město, a to je rozdíl oproti třebíčskému stadionu, kde je spádovost Třebíčsko,“ vysvětlil Schrek.

Kromě 500 milionů od Kraje Vysočina dostane Horácká multifunkční aréna také 300 milionů korun od státu prostřednictvím Národní sportovní agentury.

„Je to obdobné, jako když se v minulosti vedení Kraje Vysočina dohodlo, že budeme mít jednu Vysočina arénu v Novém Městě na Moravě a není možné podpořit více takových projektů. Také nepostavíme v každém městě krajskou knihovnu, vedení kraje se rozhodlo, že jí postavíme v Havlíčkově Brodě,“ dodal hejtman.

Menší, nebo větší podíl 

Horácká multifunkční aréna bude mít nejvyšší kapacitu v kraji a podle Schreka není vhodné argumentovat tím, že je někde podíl financování od kraje menší, nebo větší. „Rozumíme, že se v Třebíči hraje hokej, ale co se týče ledových ploch, za celé naše volební období byla podpořena jen Jihlava a Třebíč, máme tu řadu dalších měst, které mají zimní stadiony a také je opravují,“ připomněl Schrek.

Kraj chce Třebíči přispět necelými šedesáti miliony, další částku nepřímo poskytl odpuštěním čtyřiceti milionů při financování parkovacího domu u nemocnice. Třebíčská radnice ale chce, aby hejtmanství přispělo sedmnácti procenty z celkové částky rekonstrukce, tedy zmiňovanými téměř osmaosmdesáti miliony.

„Podpora by měla být totožná." 

„Pan hejtman argumentaci rozumí velmi dobře, jen ji nechce uznat. Aréna v Jihlavě bude sloužit z devadesáti procent hokejovému klubu Dukla Jihlava. Tento klub hraje stejnou soutěž jako hokejový klub v Třebíči. Z hlediska rovného přístupu by měla být podpora Kraje Vysočina totožná,“ reagoval Pavel Pacal. Problém přitom nastal, když se oprava třebíčského stadionu odhadovaná na 350 milionů vysoutěžila s cenovkou přes pět set milionů.

Horácká multifunkční aréna má stát 1,9 miliardy, v úterý zastupitel rozhodli o dalších až 200 milionech na vybavení, to dělá celkovou sumu 2,1 miliardy. Kraj přispěl 500 miliony. Pacal však poukazuje na to, že Jihlava dostala podporu třiatřicet procent, Třebíč chce sedmnáct, ale má dostat jen jedenáct procent. Podle starosty je to nespravedlivé.

„Je půl roku do voleb.“

K situaci se vyjádřil i krajský radní Jan Břížďala (Piráti). Podle něj vznikla dotační smlouva na základě závazku z roku 2021, který schválili všichni zastupitelé včetně Pacala. „Přijde mi úsměvné, že po dvou a půl letech zpochybňujeme to, k čemu jsme neměli žádné připomínky a jednoznačně jsme to podpořili. Ale chápu, že je půl roku do voleb,“ prohlásil.

Vybavení Horácké multifunkční arény bude maximálně za dvě stě milionů. Zastupitelé částku schválili

Horácká multifunkční aréna má stát 1,9 miliardy a vedení města od samého začátku říká, že se jedná o cenu bez vybavení. To vyjde na dvě stě milionů, shodli se na úterním zasedání jihlavští zastupitelé.

Podle Pacala se Břížďala mýlí. „Již od konce roku 2021 pravidelně informuji vedení kraje, že s výší podpory nesouhlasím. Když dva dělají totéž, musí tomu odpovídat i výše jejich podpory. Nerozumím přístupu vedení Kraje a mrzí mne to,“ uzavřel Pacal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky Horácká multifunkční aréna, zimní stadion, dotace, finance, Pavel Pacal, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Třebíče chce od kraje více peněz na zimní stadion, argumentuje Horáckou arénou | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.