Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Starostou Humpolce se stal dosavadní místostarosta Petr Machek. Ruku pro něj zvedlo 12 z 21 zastupitelů

Starostou Humpolce na Pelhřimovsku se stal dvaačtyřicetiletý Petr Machek (HumpolecGO!), který byl doposud místostarostou. O novém starostovi museli zastupitelé asi jedenáctitisícového města rozhodovat, protože starostka Alena Štěrbova (ANO) na funkci k 31. říjnu rezignovala. Zastupitelé na středečním jednání rozhodli i o nových místostarostech. Zvolili Martina Hendrycha (Piráti) a Václava Křivánka (ANO). Spolu s Machkem byl dřív místostarostou Pavel Hrala (za STAN).

Pro Machka jako starostu hlasovalo v tajné volbě 12 z 21 zastupitelů, devět hlasů získal Karel Kratochvíl (ODS), který byl starostou Humpolce do loňských voleb.

Po rezignaci starostky, která oznámila, že s funkcí končí z vážných rodinných důvodů, začalo hnutí ANO jednat o spolupráci i s opozičními stranami včetně ODS nebo lidovců. Volit vedení chtěli zastupitelé už v listopadu. Volbu odložili, protože se strany na spolupráci nedohodly. Křivánek dřív ČTK řekl, že to bylo kvůli požadavkům na zastoupení v městské radě. Rada je sedmičlenná, ANO v ní má čtyři členy.

Krize na humpolecké radnici: ANO vypovědělo koaliční smlouvu, z jednání s opozicí ale vycouvalo. Město zůstává bez starosty

Humpolec na Pelhřimovsku zůstává bez starosty. Zastupitelé na svém středečním jednání jeho volbu stáhli z původního programu. Podle místostarosty města Petra Machka (HumpolecGO!) to bylo kvůli tomu, že neexistuje dohoda na obsazení funkce....

V loňských komunálních volbách zvítězilo v Humpolci ANO s podporou nezávislých kandidátů s více než 24 procenty hlasů. Druhé místo obsadila ODS ziskem přes 18 procent hlasů. Sdružení nezávislých kandidátů HUMPOLECGO! skončilo s více než 14 procenty hlasů na třetím místě. Jedenáctičlennou koalici po volbách v září 2022 tvořili zástupci stran a hnutí HUMPOLECGO!, ANO, STAN a Piráti.

Štěrbovou, která rezignovala i na místo zastupitelky, nahradila Jaroslava Mecerová. Na středečním jednání složila slib zastupitele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Humpolec

Štítky starosta, správa, Humpolec, Petr Machek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostou Humpolce se stal dosavadní místostarosta Petr Machek. Ruku pro něj zvedlo 12 z 21 zastupitelů | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.