Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek je s novým prezidentem spokojený. Má silný mandát a zastává správné hodnoty, míní

V Kraji Vysočina zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb generál ve výslužbě Petr Pavel, kterému odevzdalo hlas 57,39 procenta voličů. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle údajů Českého statistického úřadu dostal 42,61 procenta. Pro Pavla tak v kraji hlasovalo 168 295 voličů, Babiš dostal 124 951 hlasů. Volební účast byla 73,63 procenta.

V prvním kole voleb před dvěma týdny hlasovalo na Vysočině 72,54 procenta voličů. Babišovi dali 35,5 procenta hlasů, pro Pavla hlasovalo 31,46 procenta voličů.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) je s výsledkem voleb spokojený. Sám volil Pavla kvůli hodnotám, které nově zvolený prezident zastává. „Hodnoty, které prezentuje Andrej Babiš, dlouhodobě nesdílím," řekl Vítězslav Schrek.

Petr Pavel dominoval i v Kraji Vysočina, získal zde přes 58 procent. Zvítězil i ve všech okresech kraje

Ve druhém kole prezidentské volby jednoznačně zvítězil Petr Pavel, získal 57,4 % hlasů. Úspěšný byl ve většině krajů, Vysočinu nevyjímaje. Vyhrál i ve všech pěti okresech kraje.

Hejtman je velmi spokojený s volební účastí. Přál si, aby byla vysoká, aby nikdo nemohl volbu zpochybnit kvůli nízké účasti. „Ten mandát je velmi silný. Očekávám, že se nejvyšší ústavní činitelé shodnou na slušné, věcné a faktické komunikaci. Je dobře, že generál Pavel znovu po svém zvolení řekl, že není vládním kandidátem, že je občanským kandidátem. Očekávám, že (prezident) nebude zasévat vítr, aby ve finále sklidil bouři tak, jak ji sklízejí lidé z týmu Andreje Babiše. Právě Andrej Babiš urazil a veřejně pomluvil v posledních letech řadu lidí, bez skrupulí," dodal hejtman.

V Pavlovo vítězství pevně věřil i Milan Kolář, zakladatel hudebního festivalu Prázdniny v Telči. Očekává, že jeho zvolení přinese společnosti důstojnost a řád. „Mohl by (Pavel) změnit hlavně náladu ve společnosti, že to může být lepší, že budeme mít (na Hradě) slušného člověka, za kterého se nebudeme stydět a budeme pyšní," řekl Milan Kolář.

V krajském městě vyhrál obě kola voleb Petr Pavel. Před 14 dny získal v Jihlavě 37,62 procenta hlasů, Babiš 32,7. Nyní byl poměr výrazně pro Pavla, pro nějž hlasovalo 61,31 procenta voličů, zatímco pro Babiše 38,68 procenta. Volební účast v Jihlavě byla v druhém kole 70,03 procenta. V Telči, městě zapsaném na seznamu UNESCO, kde volil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), vyhrál Pavel také obě kola voleb. V tom druhém získal 64,84 procenta hlasů, Babiš 35,15 procenta.

Vítězem voleb v roce 2018 byl na Vysočině Miloš Zeman, získal tehdy 55,84 procenta hlasů. Pro Jiřího Drahoše hlasovalo v druhém kole v kraji 44,15 procenta voličů. Volební účast byla 71,51 procenta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, volby, prezident, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Dva ze tří nejbližších poradců jsou propojeni s lobbisty v dalekém zahraničí a ten třetí je pro zavedení tvrdé cenzury. Pan Pavel 29.6.2018 sdělil v rozhovoru pro ČT, že o funkci prezidenta republiky neuvažuje, jelikož se v politice vůbec neorientuje. Ten samý rok ale na jedné ambasádě v Praze vznikl nápad, že právě Petr Pavel bude příštím prezidentem ČR ... hádejte na které ... ;) ...

Pondělí, 30. ledna 2023, 20:40Odpovědět

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek je s novým prezidentem spokojený. Má silný mandát a zastává správné hodnoty, míní | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.