Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlava má nové náměstky a radní. Novou koalici tvoří zastupitelé ČSSD, ANO a KDU-ČSL

Do vedení krajské Jihlavy vstoupilo hnutí ANO, které sice komunální volby před dvěma lety ve městě vyhrálo, ale zatím bylo v opozici. Zastupitelé města dnes do jedenáctimístné rady zvolili pět zástupců ANO, kteří obsadili i dvě funkce primátorových náměstků. Novou koalici vytvořilo ANO s ČSSD a lidovci.

Původní koalice tvořená ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Forem Jihlava se rozpadla před dvěma týdny kvůli rozporům a část radních byla odvolána.

Náměstky za ANO se stali Jana Mayerová a Radek Popelka a novými radními Miloslav Neckář, Olga Kourková a Daniel Mayer, manžel nové náměstkyně. Tajné volbě předcházela asi hodinová debata.

Sociální demokracii zůstala v městské radě čtyři místa a lidovcům dvě. Primátorem zůstal sociální demokrat Rudolf Chloupek. Původní radniční koalice v zastupitelstvu disponovala 21 hlasy z 37, nová koalice za sebou má 20 zastupitelů.

ANO má v Jihlavě osm zastupitelů stejně jako ČSSD. KSČM drží šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech zastupitelích mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou ještě dva zástupci TOP 09.

Problémy ve vedení jihlavské radnice se táhly delší dobu. Koaliční smlouvu nepodepsal Miroslav Tomanec z Fora, který přišel do zastupitelstva v červnu po rezignaci Arifa Salichova. Karolína Koubová z Fora v říjnu na místo radní rezignovala. Na primátorův návrh pak byli 1. listopadu odvoláni náměstci Jaroslav Vymazal (ODS) a Milan Kolář (Forum Jihlava) a radní za ODS Vítězslav Schrek a David Beke.

Autoři

Štítky ANO 2011, Jihlava, koalice, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, Jana Nagyová, Radek Popelka, Daniel Mayer, Rudolf Chloupek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má nové náměstky a radní. Novou koalici tvoří zastupitelé ČSSD, ANO a KDU-ČSL | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.