Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlava se chystá na druhé kolo prezidentských voleb. Radnice vydává voličské průkazy a připravuje drive-in

Jihlavané mohou žádat o voličský průkaz i pro druhé kolo prezidentských voleb. To se uskuteční v pátek 27. a v sobotu 28. ledna. Zatím magistrát vydal přes šest set třicet volebních průkazů. Lidé v karanténě nebo izolaci s covidem budou mít možnost odvolit v drive-in na Rantířovské ulici.

Písemné žádosti o voličský průkaz musí být na jihlavský magistrát doručené nejpozději v pátek 20. ledna do šestnácti hodin. „Pokud přijdou déle, nemůžeme jim bohužel vyhovět. Lidé mohou žádosti poslat elektronicky prostřednictvím datové schránky nebo v listinné podobě  u České pošty. Ve druhém případě ale musí myslet na to, že podpis na žádosti musí být úředně ověřen,“ upozornila vedoucí správního odboru Jana Batoušková.

Zájem je větší

Osobně pak mohou lidé na evidenci obyvatel žádat o voličské průkazy nejpozději do středy 25. ledna, opět do šestnácti hodin. „V tuto chvíli je pro druhé kolo voleb vydáno 637 voličských průkazů a další žádosti stále přijímáme. Jen pro porovnání, pro první kolo jsme jich vydali 588,“ uvedla na začátku týdne Jana Batoušková.

S voličským průkazem může občan volit v libovolném volebním okrsku v Česku i v zahraniční. „Voličský průkaz ale není průkazem totožnosti. Volič tak musí okrskové volební komisi prokázat svoji totožnost občanským průkazem nebo cestovním dokladem a současně předkládá i zmíněný voličský průkaz,“ připomněla Jana Batoušková.

Volit lze i v karanténě

V Jihlavě opět bude i volební stanoviště drive-in. Pro ty, kteří budou v termínu prezidentských voleb z důvodu ochrany před onemocněním COVID-19 v karanténě nebo izolaci.

Voliči musí na místě prokázat svoji totožnost platným občanským průkazem, cestovním, služebním či diplomatickým pasem nebo cestovním průkazem. Dále doloží, že jsou v karanténě nebo izolaci kvůli covidu. Nebo mohou přímo před volební komisí vyplnit a podepsat čestné prohlášení, že je v karanténě nebo izolaci.

Volební stanoviště pro hlasování z auta bude v ulici Rantířovská u nové budovy Sociálního centra Kraje Vysočina. Otevře se ve středu 25. ledna a zájemci mohou přijít od osmi do sedmnácti hodin.

Volby v Jihlavě
Ve druhém kole prezidentských voleb se o hlasy obyvatel uchází poslanec Andrej Babiš a generál Petr Pavel. Petr Pavel v Jihlavě zvítězil v prvním kole a získal 37,62 procenta hlasů, Andrej Babiš měl 32,7 procent hlasů. Volební účast v krajském městě byla 68,29 procent.  
zdroj: www.volby.cz

„Vysočinští voliči v karanténě nebo izolaci, kteří ze závažných důvodů nemohou hlasovat na drive-in stanovišti, se mohou obrátit na krajský úřad prostřednictvím telefonní linky 564 602 607. Volební komise k němu pak přijde ve dnech 27. ledna mezi osmou a dvaadvacátou nebo 28. ledna mezi osmou a čtrnáctou hodinou," informuje web jihlavského magistrátu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj www.jihlava.cz/jezkovyoci

Štítky volby, Jihlava, průkaz, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se chystá na druhé kolo prezidentských voleb. Radnice vydává voličské průkazy a připravuje drive-in | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.