Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké jsou výhody a nevýhody korespondenční volby? Odpovídají krajští zastupitelé

Ohlášením kandidatury Andreje Babiše na post prezidenta se do popředí budou dostávat další volby na obzoru - ty prezidentské v lednu příštího roku. Společně s tím se do diskuze dostane i několikrát přetřásané téma možné korespondenční volby. V naší pravidelné rubrice jsme dali prostor tentokráte krajským zastupitelům, aby se k této problematice vyjádřili.

Redakční dotaz: Byli byste pro, aby bylo při volbách možné volit korespondenčně? Jaké výhody a nevýhody to může přinést?

Karel Janoušek (ODS + STO)

Souhlasím, aby bylo možné volit ve volbách korespondenčně. Výhodou je umožnění volby pro naše spoluobčany, kteří se právě pohybují v den voleb v zahraničí. Nevýhodu spatřuji v možné machinaci, nebo případném selhání jedince. To se ovšem může stát částečně i v současném systému voleb.

Jan Břížďala (Piráti)

Patřím mezi příznivce zavedení korespondenční volby, jelikož to výrazným způsobem usnadní možnost hlasovat občanům žijícím v zahraničí. Ještě více bych si přál i po vzoru jiných zemí elektronické volby, které jsou rychlejší, dostupnější, ekonomičtější a eliminují rizika chybovosti při sčítání výsledků voleb.

Karel Dvořák (KSČM)

Korespondenční volba je z mého hlediska krok špatným směrem. Hovoří se o ní již léta. Je to téma kontraverzní, pro mnohé neakceptovatelné, v jeho prosazování nevidím zatím žádný posun. Já patřím k těm, kdo tento způsob volby nepodporuje. Neumím si totiž představit, jak člověk žijící dlouhodobě v cizině může zodpovědně rozhodovat o lidech, kteří mají řídit náš stát.

Neúčast takového voliče v běžném životě v ČR ho ochuzuje o poznatky, nálady a potřebné souvislosti. On ani nemůže nést a ovlivňovat důsledky své volby. Pokud přijde korespondenční volba opět do popředí zájmu politiků, jedná se zřejmě o vidinu tisíců poslušných nových voličů například při lednové prezidentské volbě. A to nechci mluvit o možných podvodech a manipulaci s hlasy.

Miroslav Houška (KDU-ČSL)

Ano, jsem pro „korespondenční“ volbu občanů ČR, kteří žijí v zahraničí. Výhodu spatřuji v tom, že nemusí cestovat na zastupitelství naší republiky, která mnohde mohou být velmi vzdálená od jejich působišť.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení krajští zastupitelé Bohumila Kobrlová (ANO), Zdeněk Navrátil (STAN + SNK ED), Vladimír Malý (ČSSD) na dotaz redakce do uzávěrky neodpověděli.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky politická korida, korespondenční, volby, zastupitel kraje, Andrej Babiš, Karel Janoušek, ODS, Česko, Česká pirátská strana, Zdeněk Navrátil, Miroslav Houška, Bohumila Kobrlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaké jsou výhody a nevýhody korespondenční volby? Odpovídají krajští zastupitelé | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.