Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VOLBY 2022: Už i Žďár nad Sázavou má jmenovaného starostu. Je jím podruhé za sebou Martin Mrkos

Starostou Žďáru nad Sázavou byl podruhé zvolen Martin Mrkos (STAN), který vedl vítěznou kandidátku Žďár - živé město (ŽŽM). Pozici místostarosty obhájil lidovec Rostislav Dvořák. Místostarostou byl na dnešním ustavujícím zasedání městského zastupitelstva zvolen také Jaroslav Hedvičák z ANO, který v této funkci vystřídal Ludmilu Řezníčkovou, která byla ze stejného hnutí. V koalici je ŽŽM, ANO a nezávislí, lidovci a kandidátka SOS Žďár složená z ČSSD a nezávislých.

Osmatřicetiletý Mrkos dostal v tajné volbě 20 hlasů. „Rád bych vám poděkoval za vaši důvěru. Veřejně deklaruji, že funkci starosty města budu vykonávat s nejlepším svědomím a vědomím," řekl staronový starosta.

V městském zastupitelstvu měla mít nová koalice 20 hlasů z celkových 27. Ludmila Řezníčková, která vedla kandidátku ANO, se z dnešního zasedání omluvila ze zdravotních důvodů. Už dříve uvedla, že požádala o vystoupení z hnutí ANO. „Bylo to z toho důvodu, že mě vlastní lidé nepodrželi," uvedla. Jestli se připojí k radniční koalici, se podle svých slov ještě nerozhodla. Důvodem jejího odchodu z ANO je to, že si vítězné uskupení ŽŽM dalo při vyjednávání podmínku, že nechce Řezníčkovou ve vedení města, na což ANO přistoupilo. Omluven dnes byl také jeden zastupitel za Žďár-živé město.

Lídryně ve Žďáru Řezníčková kvůli povolebním vyjednáváním vystoupila z ANO. Byla jsem obětována, říká

Ludmila Řezníčková - lídryně volební kandidátky hnutí ANO 2011 ve Žďáru nad Sázavou a dosavadní místostarostka města a současně dosavadní místostarostka města - přišla s tím, že rezignuje na funkci oblastní předsedkyně strany a k tomu požádala o...

V porovnání s minulým volebním obdobím se vedení žďárské radnice změnilo jen v případě jednoho člena. Zástupci ČSSD v koalici nahradili ODS. V devítičlenné městské radě má Žďár - živé město čtyři zástupce, ANO a lidovci po dvou radních a ČSSD jednoho.

Kandidátka Žďár-živé město složená převážně z nezávislých kandidátů vyhrála komunální volby v tomto městě s 20 300 obyvateli potřetí. V posledních volbách získala další čtyři mandáty a ve žďárském zastupitelstvu má devět míst. Úspěšné bylo také ANO, které dostalo šest mandátů, o dva víc než před čtyřmi lety.

Opoziční Změna 2018 si udržela čtyři mandáty. KDU-ČSL má tři zastupitele, stejně jako koalice Společně - ODS a TOP 09. Kandidátka SOS Žďár - spojení odpovědných sil ČSSD získala dva mandáty.

O místa ve žďárském zastupitelstvu se ucházelo osm stran a hnutí. Bez mandátu zůstali komunisté a Přísaha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Žďár - živé město

Štítky ČR, správa, Žďár nad Sázavou, 2.VERZE, ANO 2011, Martin Mrkos, koalice, ČSSD, Ludmila Řezníčková, Jaroslav Hedvičák, Starostové a nezávislí, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Už i Žďár nad Sázavou má jmenovaného starostu. Je jím podruhé za sebou Martin Mrkos | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.