Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vít Zeman: Volební sliby zabíjí město, stejně jako nekompetence politiků!

PR článek

Kandidát na primátora města Jihlavy je znám svoji silnou kritikou politiků. Kritikou nekompetence a alibismu. Nebojí se hovořit o profesionalizaci vedení měst. Jako první začal plánovat města na podkladech tvrdých ekonomických ukazatelů. Stejně tak otevírá otázku spravedlivých daní pro sídliště.

Vít Zeman deset let pracoval jako vedoucí Útvaru hlavního architekta města Jihlavy. Mezi hlavní cíle činnosti patřila digitalizace územního plánování, včetně zavedení GIS technologií do plánování města. To vše s cílem zvyšování kvality a efektivity řízení města. Od roku 2006 pracoval jako manažer developerských projektů a strategických plánů, jak pro soukromé developery, tak města. Hlavní bodem zájmu byla efektivita řízení a zlepšování kvality života. V rámci mentoringu se věnoval i rozvoji firem v oblasti Zdravé firmy. V posledních deseti letech se jako jednatel privátní společnosti zaměřil na urbánní ekonomiku a vyvážený rozvoj.

Veškeré poznatky nyní konfrontuje s realitou politika jako náměstek primátorky města Jihlavy. Jeho práce se soustředí na zlepšení vztahu úřadu s privátním sektorem a stavebníky s cílem zrychlení celého procesu povolování staveb a prosazení kvality nových staveb a veřejného prostoru.

Zároveň připravil a prosadil v Jihlavě Zásady pro spolupráci s investory a Jihlava se stala  prvním Statutární městem, kde je možné uplatnit principy urbánní ekonomie i klimatická opatření při povolování staveb. V rámci Evropské unie se Jihlava, pod vedením Víta Zemana stala jediným městem České republiky, které se podílí na přípravě metodiky  udržitelného rozvoje měst pro státy západní a střední Evropy.

„Většina investic města jsou problémem pro dlouhodobou udržitelnost, ale mohou být i součástí  jeho  řešení. Jde o to jak změnit přístup v plánování města, aby se každá cihla, každý dům i každý park či strom nestaly jen součástí spirály ekonomické, environmentální i sociální  destrukce, ale šancí na zlepšení života,“  říká Vít Zeman.

Po čtyřech letech jdete opět do voleb, jako leader uskupení Žijeme Jihlavou? Je těžší obhajovat post nebo v politice začínat?
Těžší je jednoznačně obhajovat. Lidé jsou chytří a všímaví. A i když rádi věříme slibům, tak u obhajoby už musíte ukázat, že jste něco dokázal. Když vidím současné „ty nové“ tak jde opravdu o úžasnou přehlídku slibů, pramenících v neznalosti, avšak bez jakékoliv šance je naplnit.

Dobře, nabízí se otázka, jak jste vy naplnil očekávání? A co se nepovedlo?
Před čtyřmi roky jsem nastupoval s gescí územní plánování a životní prostředí. Měl jsem jasnou ambici změnit fungování úřadu ve prospěch zrychlení a zjednodušení systému povolování staveb a zároveň využít zkušenosti z developmentu pro rozhýbání výstavby v Jihlavě. A v neposlední řadě zlepšit estetiku staveb. Tato předsevzetí se myslím podařila naplnit. To, co jinde trvá roky, je v Jihlavě možné zvládnou za půl roku, a to i změny územního plánu. Rozhodně se díky mé práci Jihlava stala vzorem pro všechna větší města v plánování a přípravě staveb i ve spolupráci s developery. Není měsíc, aby se nepřijel někdo inspirovat naší prací.

Také jsem připravil lokality pro 2000 bytů a první lokality se již zastavují. Našli jsme řešení v bytové a finanční krizi a domluvili se s developery, aby do mezi své projekty zařadili i družstevní bydlení. Připravili jsme pozemky a projekty a našli zdravé firmy pro realizaci. Obnovili jsme zanedbané parky a založili první jihlavskou alej. Také můj boj s Kronospanem o snížení vlivu firmy na životní prostředí skončil projektem úprav za desítky miliónů korun, a to i nad rámec povinností pramenících ze zákona.

To je jistě důležité nicméně ve vaší řeči cítím i jisté ale? Takže co se nepovedlo?
Jak jsem zmínil, měnili jsme systém, celý systém. Od nastavení pravidel a manuálu výstavby, přes nastavení spolupráce jednotlivých odborů  i samotnou práci úředníků. To je práce na roky. V Litomyšli tento proces trval 14 let. Já měl jen roky 4. Takže, aby fungoval na 100 %, je zapotřebí, aby ti, co přijdou po mě, pokračovali v dobře započaté práci a ne ji díky své neznalosti zahodili pod stůl. Vlak nám ujede a Jihlava nebude mít už ani na jeden chodník.

Je také třeba říci, že územní plánování není zrovna gesce, která je viditelná pro každého občana. Lidé chtějí opravené silnice a nová parkoviště a podle toho hodnotí úspěšnost politika. Bohužel bez kvalitních systémů nelze počítat, že by snad do budoucna na ony chodníky či parkoviště nějaké peníze zbyly.

Je tedy nějaké pozitivum, které by přesto občané z vaší práce mohli vnímat okamžitě?
Ano. Urbánní ekonomie má svou krásu. Dokáže totiž přesně spočítat a ocenit špatná rozhodnutí. A to jak politiků, tak úředníků. Na sklonku volebního období jsem ve spolupráci s předními českými akademiky dokončil systém, který dokáže spočítat, jak každé rozhodnutí politika ovlivní ekonomiku města na 50 let dopředu. Je to jedinečná práce v rámci celé ČR a bude v listopadu představena na Stavebním fóru v Brně. Tento systém také odhaluje zpětně ekonomické paradoxy. Jedním z nich je výpočet svěřených daní, tedy daní z nemovitostí. Paradoxně nejdražší daně mají ty části města (sídliště a centrální zóny), které do městské pokladny přináší nejvíce peněz z daní sdílených. Tj. ti co přinášejí městu nejvíce, tak město postihuje až dvojnásobnou daní proti těm, co město stojí nejvíce, ať už na provozu či údržbě. Takže to je rozhodně jeden z bodů, který chci napravit a pro který mám jasná data a podklady.

Jaký by měl být další krok primátora?
Primátor musí vytvořit silný tým manažerů, kteří začnou pracovat na zajištění ekonomické stability města. Je zapotřebí dokončit systém spolupráce s privátním sektorem a dát lidem jistotu ve třech věcech, že zaprvé mají kde bydlet, za druhé, že mají zajištěnou energii za přijatelnou cenu a za třetí, že jsou hrdí na to, kde bydlí. První bod jsme připravili. Na druhém pracujeme ve spolupráci s privátním sektorem při zajištění komunitní energie. A třetí bod je o schopnostech politika prosadit nepříjemná řešení. Čistota, estetika, sociální degradace centra. Tato témata si beru osobně pro další volební období.

Poslední otázka, proč by Vás a politické uskupení Žijeme Jihlavou měli lidé volit?
Tím nejdůležitějším argumentem je odbornost. Nemůžete řídit město k prosperitě pouze proto, že máte sebedůvěru. Nestačí vám pouze, že jste sympatický číšník, kuchař nebo realitní makléř. Jsme  v době,  kdy se projeví energetická i ekonomická krize naplno. Nutně potřebujeme vedení města a zastupitele, kteří mají odborné znalosti, zkušenosti, vzdělání a jsou schopni vést dialog.  A právě v této době není čas na experimenty, nové počátky ani populistické sliby. Je poslední šance, aby se Jihlava a společně s ní i občané tohoto města opřeli o jistotu, zkušenost a profesionální řízení města. Tyto kompetence díky precizně sestavenému týmu našich kandidátů, nabízí právě naše uskupení Žijeme Jihlavou.


Objednatel: TOP 09. Zhotovitel: TOP 09.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vít Zeman, Žijeme Jihlavou, volby, komunální, Jihlava, daň, projekt, plánování, TOP 09, Česko, Evropská unie, Stavební fórum a.s., střední Evropa, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Novak

No, pěkně se nám pan Zeman vybarvil. Ostatně, již Kabáti zpívají v jednom ze svých hitů: "...a proč kope kolem sebe kdo se topí..." Tak, tektokrát potápějící se papaláš kope do číšníků, kuchařů a realiťáků. I když zde v tomto článku není tak hrubý, jako ve vyjádřením v jednom z lokálních radií, kde o nich hovořil s trestuhodným despektem k otázce megalomanského projektu multifunkční arény takto: "Chápu, že číšníci, kuchaři či realiťáci, kteří se snaží dostat na pozice primátora či primátorky města neví co s touto situací a nesmyslně si myslí, že snad nestavět je řešení. Bohužel nestavět a ztratit tuto šanci je největší ekonomický nesmysl a vyjádřením neznalosti problematiky managementu města." Prostě a jasně, patent na rozum má jedině on, všichni ostatní jsou ubožáci, neschopní samostatného života. Zeman totiž vůbec nechápe, že právě „číšníci, kuchaři či realiťáci“, o kterých se vyjadřuje s trestuhodným despektem, jsou v každodenním styku se stovkami obyčejných lidí, kteří se do restaurací chodí najíst, či si jen popovídat po práci o svých problémech, starostech i radostech. Proto právě ti Zemanem podceňovaní „číšníci a kuchaři“ velice dobře znají názory lidí v Jihlavě. On, s arogancí sobě vlastní, pak sám sebe hodnotí: "Nutně potřebujeme vedení města a zastupitele, kteří mají odborné znalosti, zkušenosti, vzdělání a jsou schopni vést dialog. A právě v této době není čas na experimenty, nové počátky ani populistické sliby. Je poslední šance, aby se Jihlava a společně s ní i občané tohoto města opřeli o jistotu, zkušenost a profesionální řízení města." Ano, není čas na populistické sliby, pane Zemane. V těch jste fakt opravdový genius. Není doba na další vyhazování miliónů z městské kasy na vaše rozmary, naopak je čas na totální změnu na radnici.

Sobota, 17. září 2022, 11:12Odpovědět

Vít Zeman: Volební sliby zabíjí město, stejně jako nekompetence politiků! | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.