Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Miroslava Zápotočná: Jihlava s obyvateli nekomunikuje. Jdu to změnit

PR článek

Třiatřicetiletá jihlavská advokátka Miroslava Zápotočná ve své praxi dennodenně pomáhá lidem, co se dostali do exekuce nebo dluhové pasti. I to je jeden z důvodů, proč jde do nadcházejících komunálních voleb s cílem prosadit praktickou a moderní výuku v jihlavských školách.

Když se dívám do vašeho životopisu, vidím, že toho stíháte opravdu hodně. Čím vším se zabýváte?
V první řadě jsem advokátka. Zabývám se především exekučním a insolvenčním právem, pomoci lidem v dluhové tísni, s nezákonnými exekucemi, s právem pracovním a právem sociálního zabezpečení. Další oblastí, které se věnuji, je právo cizinecké – už sedmým rokem poskytuji právní poradenství v Centru na podporu integrace cizinců pro Kraj Vysočina.

Od loňska jsem také lektorkou adaptačně-integračních kurzů pro cizince a na dalších projektech spolupracuji s organizací Slovo 21. Učím seminář práva na jihlavském gymnáziu a spolupracuji jako lektorka primární prevence s Oblastní charitou Jihlava.

K tomu všemu jste v roce 2019 založila iniciativu Nebuďte lhostejní.
Ta má za cíl poukazovat na určitá společenská témata, propojovat lidi a pomáhat. Od října 2019 do ledna 2020 proběhly celkem tři takové dobročinné akce. Na nich hráli různí hudební interpreti bez nároku na honorář, občerstvení jsme připravovali s rodinou a přáteli a prostory nám poskytli ve spřátelených klubech a podnicích zdarma.

Bylo v plánu i pokračování, které mělo pomoci azylovému domu. Ale bohužel nám vážně onemocněla dcera a pak přišel covid, takže cokoli plánovat bylo z rodinných i společenských důvodů nemožné. Nicméně doufám, že ještě najdu čas a budeme v těchto aktivitách pokračovat.

Teď kandidujete jako dvojka u Starostů a nezávislých kandidátů v Jihlavě. Co vás do politiky přivedlo?
Radek Hošek, kandidát na primátora Jihlavy. Vlastně jsem se s panem Hoškem poznala už v roce 2019, kdy jsme společně jako dobrovolníci sázeli stromy po první akci Nebuďte lhostejní. Před několika měsíci mě oslovil se svou představou o tom, jak by měla Jihlava vypadat, a já jsem se s ní ztotožnila. Protože mě samotnou některé věci týkající se fungování našeho města netěší, začala jsem se angažovat.

Jaké tedy jsou ty oblasti, které vás netěší?
Komunikace, efektivita, transparentnost, školství. K sociální oblasti podle mého názoru město Jihlava také nepřistupuje tak, jak si závažnost situace žádá. A pak obecně – politická kultura má čím dál horší renomé. Chtěla bych, aby se to změnilo, což souvisí s prvním jmenovaným – komunikací.

Co vám tak vadí na komunikaci magistrátu?
Já tu komunikaci s obyvateli vlastně trochu postrádám. A tím, že se o věcech nemluví jednoduše, lidsky, mají pak lidé příliš možností vytvářet si domněnky. Typický příklad je Housing First – osobně si myslím, že sociální bydlení je třeba řešit, ale musí to jít ruku v ruce s tím, že se řeší příčina bytové krize a nad rámec toho všeho probíhá přímá a otevřená komunikace s veřejností. Proč jsou lidé naštvaní? Protože nejsou transparentně zveřejňovány konkrétní výstupy.

Kandidát na primátora Radek Hošek nejen za to ostatně Housing First veřejně zkritizoval. Vy máte představu, jak by takový projekt měl fungovat?
Ano, na podobném principu jako azylové domy. Dočasné právo bydlení a smlouva o sociální službě s vymezením povinností pro uživatele. Většina uživatelů v rámci prvních průzkumů pro projekt Housing First byla zadlužená – pokud přece poskytnu byt za lepších než tržních podmínek, musí mi být jasné, že samo od sebe se to zadlužení nevyřeší.

Průměrná doba schválení oddlužení je asi půl roku – během půl roku bude tedy ten, kdo užívá byt města, schopen svou situaci vyřešit například oddlužením. Pakliže svou situaci vyřeší, bude schopen se vrátit do „normálního života“. Ale je také potřeba, aby to chápali všichni občané, aby se to intenzivně komunikovalo veřejnosti, právě proto, že je to téma, které je kontroverzní a budí velké emoce.

Co tedy kromě jasného plánu sociálního bydlení dále plánujete v sociální oblasti?
Prevenci. Musí se pracovat na tom, aby se do podobných situací dostávali lidé co nejméně, aby složitou či nebezpečnou situaci uměli rozpoznat a uměli ji řešit. Ráda bych proto pracovala na tom, aby se důsledně vyučovala finančně-právní gramotnost na základních školách, a to především formou praktické a moderní výuky. Je nutné zapojit co nejvíce neziskový sektor – nebylo by efektivní, aby si vše město dělalo samo.

V oblasti školství ale máte další řadu věcí, které chcete prosadit.
Přibližně před rokem vznikla Analýza potřeb základních škol zřizovaných naším městem. A k dnešnímu dni zastupitelstvo na její výsledky nijak nezareagovalo. V rámci této analýzy byly zjištěny potřeby základních škol – od kávovaru po drobné opravy běžně užívaného vybavení školy.

Jsou to věci, které mohou dohromady stát přibližně dva miliony korun. To je částka, která rozpočet města pohybující se v řádu miliard, nijak extrémně nezatíží ani neohrozí. Ale pro komfort personálu školy i žáků to jsou naprosto zásadní věci.

Je potřeba si uvědomit, že budeme-li mít odpočaté a motivované učitele, které jejich práce stále baví a kteří se chtějí ve svém oboru vzdělávat, budeme mít i motivované žáky. Učitelům je pak možné vyjít vstříc v nefinančním ohodnocení a nabídnout jim například zvýhodněné vstupné třeba do Vodního ráje. Finančně se takový benefit nedá ohodnotit – zde je nutné, aby město upřednostnilo veřejný zájem, jímž odpočatý učitel bezpochyby je.

Mluvila jste také o potřebě změny politické kultury. Jak si to představujete?
Politik je pořád jenom člověk. A nutně je třeba, abychom netříštili už tak polarizovanou společnost. Přála bych si, abychom uměli, pokud dostaneme důvěru a budeme v zastupitelstvu, komunikovat slušně, věcně a pro běžné občany srozumitelně – a často! Nejen na sociálních sítích, ale i v novinách, v rozhlase a především pak také osobně. Nechť si lidé zvyknou na to, že je potřeba s politiky mluvit a své problémy interpretovat, aby je politici mohli řešit. S tím samozřejmě souvisí to, aby lidi neztráceli naději na změnu k lepšímu a šli k volbám. Pořád je co zlepšovat.

Miroslava Zápotočná do jihlavského zastupitelstva kandiduje z 2. místa kandidátky Starostů a nezávislých kandidátů.


Objednatel: Starostové a nezávislí, Zhotovitel: Starostové a nezávislí 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, komunální, Miroslava Zápotočná, STAN, Jihlava, právo, Radek Hošek, projekt, základní škola, Starostové a nezávislí, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslava Zápotočná: Jihlava s obyvateli nekomunikuje. Jdu to změnit | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.