Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vláda umožní opozici navrhovat změny u příspěvku pět tisíc korun na dítě

Vláda umožní opozici podávat pozměňovací návrhy k zákonu o jednorázovém příspěvku 5000 korun na dítě pro rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého. Na včerejším zasedání schválila změnu navrhovaného způsobu projednávání zákona poslanci, řekl novinářům ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet již nežádá schválení v prvním čtení, ale pouze projednání ve stavu legislativní nouze.

Kabinet před týdnem v usnesení rozhodl, že požádá Sněmovnu o schválení návrhu v prvním čtení. Jurečka řekl, že zástupci opozice minulý týden na schůzce s vládními politiky vyjádřili zájem o to, aby k předpisu mohli podat pozměňovací návrhy. "Vláda přehodnotila stanovisko a návrh budeme předkládat ve stavu legislativní nouze, abychom umožnili co nejkratší projednání, ale zároveň byla uplatněna možnost opozice podávat pozměňovací návrhy," dodal Marian Jurečka.

Dávkou chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého by mohly začít ve druhé polovině letních prázdnin dostávat 5 tisíc korun na děti, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat. Podle podkladů k zákonu by nárok na dávku mohlo mít 1,6 milionu dětí a výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun.

Opoziční ANO minulý týden návrh označilo za nedostatečný. Rodiny by měly podle předsedy ANO Andreje Babiše částku dostávat každý měsíc do konce roku. Nárok by se podle ANO měl vztahovat i na studující do 26 let. Zástupci vládních občanských demokratů na návrh ANO reagovali slovy, že by přivedl Českou republiku k bankrotu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky ČR, vláda, sociální, rodina, sněmovna, peníze, děti, Marian Jurečka, KDU-ČSL, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda umožní opozici navrhovat změny u příspěvku pět tisíc korun na dítě | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.