Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prezident není schopen vykonávat pracovní povinnosti, uvádí nemocnice ve zprávě Senátu

, aktualizováno 18. října 2021, 18:20

Ústřední vojenská nemocnice odeslala dnes ráno předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) odpověď na jeho žádost týkající se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho způsobilosti vykonávat úřad. Podle předsedy Senátu se ve zprávě píše, že Miloš Zeman není v tento moment schopen vykonávat úřad prezidenta republiky.

„Dopis je reakcí na naši žádost. Dle názoru lékaře není prezident v současné době schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Vzhledem k charakteru onemocnění je dlouhodobá prognóza označena jako krajně nejistá. S názorem lékařů se 13. října seznámil Vratislav Mynář, kterému bylo stanovisko předáno,“ shrnul dnes Vystrčil.

Na závěry lékařské zprávy krátce po tiskové konferenci Senátu reagoval předseda ODS Petr Fiala. „Zpráva ÚVN o tom, že prezident Zeman není v tuto chvíli schopen vykonávat svou funkci, je velmi závažná. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem," řekl Fiala.

Lékařská zpráva překvapila premiéra Andreje Babiše (ANO). „Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,“ uvedl Babiš.

Miloš Zeman byl do Ústřední vojenské nemocnice transportován den po volbách do Poslanecké sněmovny. Tehdy ho novináři zachytili v bezvládném stavu. Od té doby panují o jeho zdravotním stavu pochybnosti.

Kvůli dění kolem hospitalizace prezidenta podávají lidé trestní oznámení. Osoby v nejbližším okolí prezidenta se podle trestních oznámení, o kterých jejich autoři informovali v tiskových zprávách, mohly dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti či přisvojení pravomoci úřadu a padělání prezidentových rozhodnutí.

Například Zastupitel Prahy 4 Petr Kutílek (Praha 4 sobě - Zelení a NK) tvrdí, že kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, mluvčí Jiří Ovčáček a případně další lidé v Zemanově okolí si mohli přisvojit pravomoc úřadu, zneužít pravomoci, padělat veřejné listiny, případně se dopustit sabotáže. Naopak lékař Martin Jan Stránský je přesvědčen o tom, že lidé v okolí prezidenta se mohli dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. Bezvládný stav prezidenta při nedělním příjezdu do nemocnice podle něj mohla způsobit buď jen absolutní neprofesionalita a nedbalost personálu sanitky, nebo jde o běžnou kondici hlavy státu.

Ohodnoť článek

Foto Senát

Štítky Miloš Zeman, nemocnice, prezident, hospitalizace, Senát, Vystrčil, Senát Parlamentu ČR, Ústřední vojenská nemocnice, ODS, Miloš Vystrčil, lékař, Vratislav Mynář, Petr Fiala, Andrej Babiš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident není schopen vykonávat pracovní povinnosti, uvádí nemocnice ve zprávě Senátu | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.