Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Exhejtman Vysočiny Běhounek: Odvolání Blatného nerozumím, v poslední době řešil věci dobře

Ve funkci ministra zdravotnictví dnes skončil Jan Blatný, nahradil ho ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru a bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), o němž se dříve spekulovalo jako o možné náhradě za Jana Blatného (za ANO), odvolání ministra zdravotnictví nerozumí. V poslední době podle něj začal řešit věci dobrým způsobem. Běhounek dnes novinářům řekl, že on sám se ministrem stát nemohl, protože jeho postoje nemusí být v politickém prostředí vnímány jako pro mnohé přijatelné.

Novým ministrem zdravotnictví se stal ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger. Do funkce ho dnes na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman, který předtím odvolal Blatného. Premiér Andrej Babiš (ANO) nového šéfa úřadu uvede do funkce ještě dnes.

Zeman jmenoval nového ministra zdravotnictví. Blatný podle prezidenta nese spoluzodpovědnost za mrtvé

Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval do funkce ministra zdravotnictví ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera. Ten nahradí odvolaného Jana Blatného (za ANO). Ve svém projevu Zeman zkritizoval dnes už bývalého...

„Nerozumím tomu. Je to rozhodnutí pana premiéra, nějaký důvod k tomu asi má. Já si myslím, že pan ministr Blatný v poslední době začal řešit věci takovým způsobem, že epidemie klesá, úspěšný byl," řekl bývalý hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Dříve některá média o Běhounkovi hovořila jako o možném Blatného nástupci. „Já jsem ministrem zdravotnictví být nemohl, protože mám vyhraněné názory, naprosto jednoznačné postupy. Tvrdím, že se všechno musí odpracovat a že to je evoluce. To samozřejmě v politickém turbulentním prostředí není zrovna vnímáno jako postoj, který by třeba byl pro mnohé přijatelný," poznamenal.

Spekulace o tom, že by mohl být ministrem zdravotnictví, za posledních deset let zažil alespoň pětkrát. „A nikdy jsem se ministrem nestal. Třeba právě pro tohle," řekl.

Zopakoval dřívější vyjádření, že pokud by ministrem byl, tak by resort řídil a nenechal by si do toho mluvit. „Protože to takhle řešit nejde, jeden něco říct a druhý den to změnit. Pan ministr Blatný něco řekl a byl za to kritizován. Představoval jsem si, že to je v nějakém souzvuku, ale ukazuje se, že asi ne," dodal Běhounek.

Během roku již čtvrtý ministr zdravotnictví 

K Arenbergovi řekl, že se uvidí, jaké bude chtít dělat kroky, ale moc prostoru na nějakou revoluci nemá. „Přepřahat v této situaci je ne úplně šťastné. Máme čtvrtého ministra během pandemie během jednoho roku," uvedl.

Dětský hematolog Blatný byl ministrem v Babišově vládě od loňského 29. října, kdy se stal třetím ministrem zdravotnictví v krátké době. Nejdříve v září rezignoval Adam Vojtěch. Jeho nástupce Roman Prymula skončil zhruba po měsíci poté, co se v médiích objevily fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci, která měla být kvůli vládním opatřením uzavřená.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj ČTK

Štítky ministr, zdravotnictví, Blatný, odvolání, Běhounek, Vysočina, koronavirus, covid, Jan Blatný, Jiří Běhounek, Kraj Vysočina, ministr zdravotnictví, Petr Arenberger, ANO 2011, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, ČSSD, Andrej Babiš, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Kotrba

Nechápu, že Běhounek nechápe... Prostě nevyslyšel přání dědka, aby preferoval Sputnik a to byl jeho konec.. Vědí všichni, jen Běhounek asi žije jinde...

Čtvrtek, 8. dubna 2021, 09:39Odpovědět

Exhejtman Vysočiny Běhounek: Odvolání Blatného nerozumím, v poslední době řešil věci dobře | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.