Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bariéra ve Sněmovně kolem míst Volného a Bojka je hotová. Vyšla na 30 tisíc

Ve Sněmovně kolem míst nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka včera pracovníci odborné firmy nainstalovali ochranné plexisklo. Oba poslanci totiž odmítají nosit respirátory či roušky, a to na protest proti epidemickým opatřením vlády. O opatření avizoval již minulý týden předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Sněmovnu vyšla celá akce na 30 tisíc korun.

Bariéra přímo nepřiléhá k lavici Volného a Bojka

Plexisklo přímo nepřiléhá k lavici Volného a Bojka, ale k nejbližším okolním lavicím. Místa v nich mají pirátští poslanci Jakub Michálek, Jan Pošvář a Vojtěch Pikal, který ale jako místopředseda Sněmovny užívá místo u stolu členů vedení dolní komory. S ohledem na památkovou ochranu pracovníci připevnili plexiskla lepicími páskami, u podlahy pomocí stojanů.

Volný a Bojko odmítají nosit respirátory. Ve Sněmovně budou nejspíš za plexisklem

Kolem míst nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka ve sněmovním jednacím sále zřejmě přeci jen bude ochranné plexisklo. Oba poslanci odmítají navzdory vládním protikoronavirovým nařízením nosit respirátory či roušky. K zásahu proti...

Volný už minulý týden reagoval na ohlášené opatření slovy, že děkuje vedení Sněmovny za předvolební billboard Volného bloku přímo v dolní komoře. Vznik seskupení Volný blok oznámili oba nezařazení poslanci začátkem února, má podle nich sjednotit vlastenecké síly pro říjnové sněmovní volby.

Úvahy o plexisklu se kvůli počínání Volného a Bojka objevily už v únoru. Vedení Sněmovny a šéfové poslaneckých klubů se ale tehdy shodli na tom, že případná opatření by spíše vyhovovala oběma poslancům k jejich reklamě. Michálek v polovině února při sněmovní diskusi o takzvaném pandemickém zákonu navrhoval vykázat Volného a Bojka na galerii pro veřejnost nad sněmovním jednacím sálem. Galerie je nyní uzavřená, ochranné plexisklo je na ní namontováno už delší dobu.

Poslanci byli i vykázáni z jednacího sálu

Předsedající schůze Volného a Bojka pravidelně napomínají, byli i vykázáni z jednacího sálu. V únoru je ze sálu vyvedla policejní ochranná služba.

Oba poslanci už dříve oznámili, že odmítají nosit ve Sněmovně ochranu nosu a úst, a to, jak uvedli, z občanských a politických důvodů. Uvnitř Sněmovny je nošení respirátoru nebo roušky povinné. Volný se účastnil i několika protestů proti vládním protikoronavirovým restrikcím.

Ochranné plexisklo používají například už od konce léta v chorvatském parlamentu, kde vybudovali průhledný štít kolem řečnického pultíku. Tamní poslanci tak během projevů nemusejí nosit roušky, které jinak vedení Saboru vyžaduje. Podobné opatření zavedly parlamenty i v dalších zemích, například už na jaře v Řecku či Srbsku. Loni v září pak dostali švýcarští poslanci každý vlastní plexisklovou kóji, aby mohli zachovat co největší sociální odstup, podobnou ochranu dostali zákonodárci také v Kanadě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lubomír Volný / Facebook

Štítky Lubomír Volný, Poslanecká sněmovna, Marian Bojko, bariéra, Poslanecká sněmovna ČR, rouška, Radek Vondráček, ANO 2011, Jakub Michálek, Volný blok, Jan Pošvář, Vojtěch Pikal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bariéra ve Sněmovně kolem míst Volného a Bojka je hotová. Vyšla na 30 tisíc | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.