Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Blíží se konec funkčního období. Co se krajskému zastupitelstvu povedlo?

V říjnu nás čekají volby do krajského zastupitelstva, proto je vhodný čas hodnotit jak se v končícím funkčním období dařilo tomu stávajícímu. Co se povedlo, co už tolik ne?

Redakční dotaz: Které tři věci se za poslední funkční období v Kraji Vysočina nejvíce povedly a které měly naopak k optimální realizaci daleko?

Martin Kukla (ANO) 

Z pozice náměstka hejtmana zodpovědného za ekonomiku a majetek jsem pyšný na dlouhodobě vyrovnaný rozpočet Kraje Vysočina. Poctivě jsme navyšovali rezervy a zároveň strategicky posilovali investice do všech oblastí – zdravotnictví, dopravy, sociální oblasti i školství. Velká podpora šla lesníkům na boj s kůrovcem, navýšili jsme alokaci dotačního programu Obnova Venkova Vysočiny určeného obcím a celkově zjednodušili dotační politiku prostřednictvím Fondu Vysočiny. Problémy identifikujeme, řešíme a odstraňujeme. Velkou výzvou, která má stále k optimální realizaci daleko, je systém veřejné dopravy – Veřejná doprava Vysočiny (VDV). Nicméně věřím, že si poradíme, a to především ve spolupráci se starosty a dalšími zainteresovanými.

Jana Fischerová (ODS) 

Čtyři roky jsou na jednu stranu dlouhá doba, kdy se dá stihnout mnoho věcí, na druhou stranu jsou často pouhým zlomkem doby potřebné pro uskutečnění velkých projektů, kdy od prvotní myšleny a hledání finančních zdrojů až po projektovou fázi a realizaci, může uplynout i více než deset let. Mám radost, že stávající krajské zastupitelstvo dalo zelenou výstavbě nové Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě, která ještě letos začne sloužit veřejnosti. Podařilo se také dokončit kompletní obnovu hradu Roštejn s moderními interaktivními prohlídkovými okruhy. Velké investice šly do krajských nemocnic, sociálních zařízení i dopravní infrastruktury – už letos se dokončí obchvaty Velkého Beranova a Nového Veselí. Určitou rezervu naopak vidím v zavádění sytému Veřejné dopravy Vysočiny, kdy jednotlivé fáze trvají déle, než jsme očekávali.

Pavel Pacal (STAN + SNK ED) 

Podařilo se navýšit finanční prostředky v Programu obnovy venkova na 90 miliónů Kč a umožnit čerpání všem 704 obcím našeho Kraje na jejich rozvoj. Byl připraven a v praxi úspěšně zaveden dotační titul Venkovské prodejny, díky kterému se podařilo udržet prodejny potravin v těch nejmenších obcích Kraje. Prodejny pak slouží nejen k nákupům, ale také jako místo setkávání obyvatel obce s možností využít další služby (např. knihovna, pošta, zásilkovna). Fond Vysočiny výrazně zjednodušil svoji administraci směrem k žadatelům a stal se uživatelsky velmi příjemný. Aktivity, které jsme si vytkli za cíl, se vesměs podařilo naplnit.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení krajští zastupitelé Tomáš Škaryd (ČSSD), Miroslav Houška (KDU-ČSL), Marek Nevoral (KSČM), Lukáš Vlček (SPV) a Jan Veleba (SPD - SPO) na dotaz redakce neodpověděli.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zivefirmy.cz

Štítky politická korida, Kraj Vysočina, funkční období, hodnocení, zastupitelstvo kraje, Martin Kukla, Veřejná doprava Vysočiny, ANO 2011, Jana Fischerová, Jan Veleba, Pavel Pacal, Lukáš Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Blíží se konec funkčního období. Co se krajskému zastupitelstvu povedlo? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.