Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Byli krajští zastupitelé pro prodloužení nouzového stavu?

Velkým tématem posledních dní byla otázka prodloužení nouzového kvůli šíření koronaviru. Ještě než bylo po dlouhém jednání rozhodnuto o prodloužení do 17. května, zeptali jsme se v naší tradiční rubrice i krajských zastupitelů, proto i jejich odpovědi tomuto rozhodnutí předcházely.

Redakční dotazy:

1) Jaký názor na ukončení/prodloužení nouzového stavu máte vy a proč?

2) Nakolik koronavirová krize ovlivnila vaší pracovní činnost?

Pavel Janoušek (KDU-ČSL)

1)  Jsem pro ukončení nouzového stavu. Vláda ČR rozvolňuje krizová opatření. Situace se zlepšuje.

2) Je to velká změna: Zvykli jsme si na nošení roušek. Zakázány kulturní akce, která obec s dobrovolníky každý rok připravuje. Více používáme internet. Také nás trápí velké sucho, které po kůrovci komplikuje vysazování nových sazenic. Lidé jsou většinou na svých zahrádkách. Máme zavřenou školu. Učíme se s dětmi po večerech doma. S občany komunikuji zpravodajem, přes emaily. Osobně se potkáváme většinou po telefonické domluvě. Rozdělané projekty běží dál. Budujeme Polytechnickou učebnu. Ve výstavbě je také splašková kanalizace a vodovod. Přeji Všem krásné jarní dny.

Pavel Franěk (ANO)

1) Rozhodnutí o ukončení či prodloužení nouzového stavu bych raději nechal na odbornících. Jsem si však jist, že oblast sociálních služeb a to především těch pobytových, určeným seniorům, bude i nadále fungovat v upraveném režimu. Musíme stále pracovat se skutečností, že senioři jsou tou nejohroženější skupinou a snažit se o minimalizaci rizika přenosu kovidové infekce do těchto zařízení. Proto jsem přesvědčený, že i kdyby došlo k ukončení nouzového stavu a s ním souvisejících opatření o volném pohybu osob, tak tato zařízení se budeme snažit i nadále co nejvíce izolovat od veřejnosti. Předpokládám, že stále bude platit zákaz návštěv, i když vím, že pro seniory i rodinné příslušníky je to velice těžké tak dlouhou dobu nevidět své blízké. Ale mějme, prosím, všichni trpělivost a vydržme být ohleduplní tak, jak tomu bylo dosud.

2) Koronavirová pandemie zasáhla oblast sociálních služeb velice intenzivně. Práce v této oblasti je vyčerpávající a náročná za běžných podmínek, natož když se k ní přidá riziko nakažení personálu a klientů a s tím související opatření. Bylo nutné velice rychle připravit krizové postupy, vytvořit distribuční kanály pro přidělování ochranných pomůcek a v některých případech reagovat na přítomnost koronaviru přímo v zařízeních. Stále nemáme vyhráno, ale podařilo se nám fungování sociálních služeb v Kraji Vysočina stabilizovat a za to patří mé velké díky všech, kteří se na tom podílejí.

Jan Tecl (ODS)

1) Jsem přesvědčený, že zejména v době krize je nejpotřebnější jednat nejen s rozvahou, ale zejména podle principů a schémat nastavených zákony. Zákony, které vznikaly v klidné době pro tento účel. Proto máme v České republice krizový zákon.

Jak potvrdil čtvrteční soud, musíme nejen znát formální kritéria pro vyhlašování opatření k omezení pohybu osob či omezující podnikání, ale zejména musejí být tato opatření vyhlašována právě podle krizového zákona. Soud potvrdil obavy, že kabinet postupoval nezákonně. Nechci, aby vláda v krizi jednala zmateně a v některých momentech i protiprávně. Lidé musejí mít i v nouzovém stavu právní jistotu, musejí vědět, že představitelé státu jednají se znalostí faktů, rizik a dokáží ochránit jejich zdraví i zájmy. Soudci v odůvodnění rozsudku uvedli, že jsou si vědomi účelu, za kterým byla mimořádná opatření přijata. Proto špatná opatření ministerstva zdravotnictví soud nezrušil okamžitě, ale dal vládě určitý prostor, aby doposud závadný právní stav napravila. Podobně se odvíjela a bude odvíjet debata i v Parlamentu. O prodloužení nouzového stavu může rozhodnout po debatě a na základě ústavního zákona o bezpečnosti pouze Poslanecká sněmovna. Počkejme si na argumenty, které vláda předloží. Poslanecká sněmovna se sejde 28. dubna.

2) Samozřejmě jde o významnou změnu v pracovním režimu i povinnostech, protože děláme úplně jiné věci, než jsou standardní. V tuto chvíli se s kolegy z radnice v Havlíčkově Brodě naplno věnujeme krizovému řízení fungování města. Domlouvali jsme změny nutné pro zajištění nouzového stavu – například uzavření městských organizací, změny v MHD, zásobování rouškami i zdravotnickým materiálem – ale i tisíce dalších maličkostí. Důležité je, aby všichni věděli, co mají dělat a měli jasné zadání pro svou práci. Zúčastnil jsem se rovněž všech 3 mimořádných schůzí Senátu ČR, kde jsme připomínkovali a nakonec ve většině schválili vládní balíčky pomoci. Obracejí se na nás aktivní jednotlivci i celé pracovní kolektivy, starostové menších obcí, jejichž pracovní nasazení je také obrovské. Buďme k sobě vstřícní, tolerantní a chovejme se tak, abychom se zbytečně nevystavovali riziku. Zachovávejme si nadhled, klid a rozvahu. Chraňme zejména slabší. Věřím, že společně to zvládneme!


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení krajští zastupitelé Jana Fialová (ČSSD), Michal Suchý (SPD + SPO), Josef Zahradníček (KSČM), Lukáš Vlček (SPV) a Roman Fabeš (STAN + SNK ED) na dotaz redakce neodpověděli.  

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina

Štítky politická korida, nouzový stav, koronavirus, zastupitel kraje, Česko, Pavel Janoušek, koronavirová krize, KDU-ČSL, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, Michal Suchý, Jan Tecl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Byli krajští zastupitelé pro prodloužení nouzového stavu? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.