Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavský náměstek má potíže s dvoumilionovým dluhem, na vyrovnání závazku má tří týdny

V problémech se splácením své dvoumilionové půjčky je náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS). Přestože svůj dluh uznává, věřitelce Aleně Vlachové od roku 2014 nesplatil ani korunu a od loňského září tak musí čelit nejen trestnímu oznámení a soudem vydanému platebnímu příkazu, ale nově i politickým tlakům.

Historie nesplacené dvoumilionové půjčky sahá dle serveru Seznam Zprávy do září 2014, kdy Laštovička od Vlachové kupoval za sedm milionů (s využitím hypotečního úvěru) prvorepublikovou vilu s rozlehlým pozemkem ve středočeských Mnichovicích.

Při podpisu kupní smlouvy měl prodávající požádat, zda by mu nepůjčila dva miliony, které chtěl použít rovněž k bytovým účelům - rekonstrukci domu a následné modernizaci interiéru. Alena Vlachová svolila, detaily o zápůjčce byly ošetřeny ve smlouvě s tím, že ke splácení mělo dojít ve třech splátkách během následujích tří let, které byly později na žádost nynějšího náměstka dodatkem prodlouženy na roky čtyři.   

Dnes devětasedmdesátiletá žena se však i přes urgence stále nedočkala ani koruny, a tak během loňska začala konat. Po Laštovičkovi chtěla, aby podepsal směnku s pevným termínem zaplacení dlužné částky plus úroky, které měly činit více než půl milionu korun.

Odpovědí jí byl dopis, ve kterém jihlavský politik svůj dluh uznává a slibuje jeho brzké uhrazení, například prodejem od ní koupeného pozemku. Dosud korektní vztahy mezi Laštovičkou a Vlachovou však už byly definitivně zpřetrhány a seniorka podala trestní oznámení. 

Svým závazkům dostojím, do tří týdnů dluh vyrovnám

Podle serveru Seznam Zprávy byl Petr Laštovička takovým obratem udiven, do léta 2019 prý Alena Vlachová na půjčku nespěchala a nedávala najevo žádné známky vzájemné nedůvěry. I přes uznání dluhu a faktu, že oddaluje jeho splácení, se náměstek v posledních měsících postavil proti příkazu jihlavského soudu, který mu nařídil peníze vrátit. To prý proto, že je nadbytečný a drahý.

Laštovičkův civilní spor se promítá i do jeho politické kariéry. Ještě 15. ledna mu vyjádřili důvěru a podporu jihlavští radní i zastupitelský klub ODS, avšak po odtajnění dalších detailů neprovedené transakce jejich přístup poněkud ochladl. Překvapeni jsou jeho straničtí i koaliční kolegové. Náměstek primátorky od nich dostal třítýdenní ultimátum, aby své soukromé problémy dořešil. 

Politik tvrdí, že tuto lhůtu dodrží. „Dluh jsem vždy ctil, vždy jsem hodlal a hodlám svým závazků dostát. V současné době jsem dal sobě, veřejnosti i koaličním partnerům termín tří týdnů na vyrovnání mého závazku a urovnání sporu s mým věřitelem,“ uvedl Petr Laštovička v odpovědi na dotaz redakce Jihlavské Drbny.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Seznam Zprávy

Štítky Petr Laštovička, dluh, Jihlava, půjčka, ODS, Seznam Zprávy, Mnichovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský náměstek má potíže s dvoumilionovým dluhem, na vyrovnání závazku má tří týdny | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.