Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstava ve Světlé nad Sázavou připomene historii skla po roce 1918

Ještě celý měsíc, konkrétně do 3. Června, je možné ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku navštívit v Galerii Na Půdě výstavu Sklářství v odlesku historie. Městské kulturní zařízení Kytice se na jejím pořádání podílí se společností Bomma. Podle ředitelky Kytice Jany Kupčíkové se výstava koná u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Nabízí tak historii sklářství v regionu od roku 1918.

V červnu zakončí výstavu mezinárodní Sympozium broušení skla, potom se přesune do zámku, řekl Zdeněk Bachura ze společnosti Bomma.

Expozice představuje nejvýznamnější sklárny, historické sklo i dobové fotografie. Některé exponáty pro výstavu zapůjčilo Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Podle Bachury připomíná výstava i padesátileté výročí fungování sklářské školy ve Světlé. „Je vystavený seznam všech absolventů za padesátiletou historii školy a také některé jejich práce za posledních třicet let,“ řekl Bachura. Výstava podle něho dokumentuje také osudy lidí, kteří se po roce roce 1948 dokázali v oboru sklářství prosadit v zahraničí.

Podle webu města se sklářství v okolí Světlé nad Sázavou začalo prosazovat už v 17. století. Jeho rozmach umožnily okolní zdravé lesy potřebné k výrobě dřevěného uhlí, kterým se ve sklářských pecích topilo. Fungovala zde řada drobných skláren. Největší z nich - josefodolská - byla přestavěna v roce 1861 z bývalé papírny. V roce 1967 se začalo s budováním nové velké sklárny, později akciové společnosti Sklo Bohemia.

Sympozium broušení skla se konalo poprvé v roce 2014. Pořádá ho Bohemia Machine, ke které patří i společnost Bomma, s místní Akademií, střední uměleckoprůmyslovou a vyšší odbornou školou. Akce má podle pořadatelů ukázat, že sklářské řemeslo žije a že se mu daří, ačkoli se před pár lety kvůli krachu velkých skláren, včetně světelského Skla Bohemia, mohlo zdát, že mu pomalu odzvonilo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sklářství, výstava, výročí, republika, historie, sklo, Světlá nad Sázavou, vznik Československa, okres Havlíčkův Brod, Muzeum Vysočiny Jihlava, Havlíčkův Brod, BOHEMIA MACHINE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava ve Světlé nad Sázavou připomene historii skla po roce 1918 | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.