Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Betlémáři v Třešti dokončují domácí ručně vyřezávané betlémy

Betlemáři v Třešti na Jihlavsku dokončují domácí ručně vyřezávané betlémy, které ve svých domácnostech na několik týdnů zpřístupní veřejnosti. Takzvaná Betlémská cesta se zájemcům otevře od 26. prosince do 2. února.

Lidé si budou moci betlémy prohlédnout ve třinácti domácnostech a na několika dalších veřejných místech. Akce Betlémská cesta je v Česku unikátní a místní betlémy každoročně navštíví i několik tisíc návštěvníků z celé republiky i ze zahraničí.

Pětapadesátiletý zedník Evžen Hamták, pro něhož je řezbářství velkým koníčkem, začal se stavbou jako každoročně zhruba týden před Vánocemi. Betlém, který prý vyženil, stojí v dílně na dvoře rodinného domu po celý rok. „Před jeho otevřením je ale potřeba vyměnit mech a betlém přestavit, aby nebyl stejný jako v předešlém roce,“ řekl Hamták ČTK. Na konstrukci našroubuje pařezy a drátem připevní stromovou kůru, díry vyplní starým papírem a na něj připevní vlhký mech. Pařezy, mech a další materiál sbírají betlemáři už od poloviny října. 

Loni se přišlo na betlém k Hamtákům podívat přibližně 800 lidí. „Musíte mít trpělivost, často lidi dorazí kolem poledne, když zrovna obědváme,“ směje se Hamták. Dělí prý zájemce zhruba na třetiny. „Třetinu lidí to hodně zajímá, vydržíme si povídat klidně i hodinu. Další jdou zkontrolovat, jak se betlém změnil od loňska, a poslední třetina přijela se zájezdem a jdou si víceméně splnit povinnost,“ dodal betlemář.

Na stavění vlastního betlému není podle sedmdesátileté Jaroslavy Mifkové nikdy pozdě, začít se dá v každém věku. Paní Mifková dostala před třemi lety k Vánocům jednoduchý betlém se třemi figurkami a pěti ovečkami. „Pak jsem byla na operaci s kolenem, nemohla jsem ven a řekla jsem si, že musím zkusit vyřezávat. Kamarád mi dal kousek dřeva a ukázal mi, jak na to. Začala jsem nejdřív s ovečkami, pak jsme udělala prvního pasáčka,“ řekla Mifková.

Teď má její betlém postavený v rohu pokoje už několik desítek figurek lidí a zvířat. Součástí Betlémské cesty ale betlém paní Mifkové nebude, autobus turistů by pravděpodobně v panelákové domácnosti způsobil kolaps. Přestože své betlémy otevře v Třešti každoročně pro veřejnost kolem patnáct domácností, stavějí se ve městě pravidelně v několika desítkách rodin.

Foto www.trest.cz | Zdroj ČTK

Štítky Třešť, okres Jihlava, mechy, Vánoce, Česko, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betlémáři v Třešti dokončují domácí ručně vyřezávané betlémy | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.