Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Masopustní oslavy vrcholí, chystají se průvody a zabijačky. Přidá se také krajská Jihlava

Masopustní oslavy započaté před několika dny dneškem vrcholí. Města a obce plánují tradiční průvody masek a zabijačky. Oficiálně končí oslavy masopustu Popeleční středou, která je podle církevních tradic prvním dnem čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi.

Po celé republice se konaly masopustní průvody již o víkendu, ale historicky bývalo vrcholem masopustu s průvodem úterý. Konec oslav pak o půlnoci před Popeleční středou oznamoval troubením na roh ponocný. Oslavy si dnes mohou užít například lidé v Jihlavě, kde je kromě masek a zabijačkových pochoutek připravena i masopustní divadelní hra.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlava opět zažije masopust. Na náměstí zavoní koblihy nebo zabijačka 

Masopustní veselí chystají také třeba Ostrava nebo České Budějovice. V Ostravě bude tématem oslav masopustu letošní 100. výročí vzniku Československa, město chce navodit atmosféru prvorepublikových kaváren.  Nadcházející půst pak předznamená smuteční průvod se svíčkami.

Autoři

Štítky masopust, veselí, tradice, zabijačka, slavnost, Jihlava, Popeleční středa, Velikonoce, maska, Ostrava, vznik Československa, České Budějovice, půst

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masopustní oslavy vrcholí, chystají se průvody a zabijačky. Přidá se také krajská Jihlava | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.