Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mezinárodní setkání mládeže v Jihlavě vyvrcholí Mírovým koncertem v Horáckém divadle

Mírovým koncertem v Horáckém divadle vyvrcholí v pátek 17. listopadu v Jihlavě týdenní Mezinárodní setkání mládeže z devíti evropských zemí. Základem setkání je hudba jako spojující článek a společný jazyk. Hlavním smyslem setkání je společně nazkoušet vybrané skladby vážné hudby a připravit se na závěrečný koncert, dnes řekl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Volně přístupný koncert pod taktovkou dirigenta Marka Štilce začne v 18:00.  „Na programu budou díla Ludwiga van Beethovena Overture Coriolan a Pavla Vranického Velká charakteristická symfonie za mír s Francouzskou republikou,“ uvedl Tulis. Na koncertě vystoupí na šest desítek mladých hudebníků z Chorvatska, Maďarska, Německa, Polska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Srbska a České republiky.

Mezinárodní setkání mládeže se poprvé uskutečnilo v německém městě Neumarkt in der Oberpfalz v roce 2001. Od roku 2003 se koná vždy jeden rok v Neumarktu a jeden rok v některé ze zemí bývalého východního bloku ve městě, které přijme hostitelskou úlohu. Hlavním cílem setkání byl a stále je rozvoj porozumění mezi obyvateli bývalého západního a východního bloku v Evropě.

Termín Mírového koncertu v Jihlavě byl zvolen s ohledem na ideovou linii setkání. „Datum 17. listopadu má v historii České republiky a jejího boje za svá práva a svobodu obrovský význam,“ podotkl Tulis. Po pohřbu studenta Jana Opletala 17. listopadu 1939 byly uzavřeny české vysoké školy. Vedoucí představitelé vysokoškoláků byli zatčeni a devět z nich popraveno. Na 1200 českých studentů bylo odvlečeno do koncentračních táborů. V roce 1941 byl 17. listopad vyhlášen v Londýně za Mezinárodní den studentstva.

Sedmnáctého listopadu 1989 je den brutálního zásahu tehdejších represivních složek vůči studentské demonstraci, která přerostla v období politických změn ukončených pádem komunistického režimu.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Mezinárodní setkání mládeže, Mírový koncert, Horácké divadlo, 17. listopad, koncert, Jihlava, divadlo, Ludwig van Beethoven, Česko, Východní blok, Pavel Vranický, Francie, Německo, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní setkání mládeže v Jihlavě vyvrcholí Mírovým koncertem v Horáckém divadle | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.