Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Do obnovy památek na Vysočině letos památkový ústav investoval pětadvacet milionů korun

Na stavební obnovu a restaurátorské práce na památkách na Vysočině spravovaných Národním památkovým ústavem (NPÚ) letos památkáři vynaložili 25 milionů korun. Největší objem prací se uskutečnil na hradě Lipnici na Havlíčkobrodsku. V příštím roce budou investice přibližně o pět milionů korun vyšší, řekl ředitel územního pracoviště NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

„V příštím roce se budou ve větší míře dokončovat velké projekty v řádech milionů korun na zámku v Náměšti nad Oslavou a hradě Lipnice rozdělané letos,“ řekl Pavelec. Kromě toho bude NPÚ průběžně investovat do přípravy projektu Růže Vysočiny, zaměřeného na zvýšení kvality a rozšíření návštěvnického provozu na zámku v Telči. Letos bylo na zámku dokončeno statické zajištění vstupní brány.

Na hradě Lipnici letos pokračovala obnova Thurnovského paláce, nádvoří a přístupové komunikace, která si vyžádala přes 13 milionů korun. Dalších devět milionů je připraveno na rok 2018. Zámek v Náměšti nad Oslavou zahájil letos v květnu první etapu rozsáhlé opravy a restaurování fasád vstupního křídla a vnitřního arkádového nádvoří. Prostavělo se sedm milionů korun. Celková obnova vyjde na 15 milionů korun a bude dokončena v příštím roce.

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou se letos uskutečňovala hlavně projektová příprava akcí zaměřených zejména na zásadní obnovu elektroinstalace a protipožárního zabezpečení, ale také staveb lávky a mostu v zámeckém parku. „Máme připravené také projekty na rekonstrukci pokladny a návštěvnického centra,“ řekl kastelán Radim Petr.

Autoři | Foto www.thynote.com

Štítky Národní památkový ústav, investice, památky, Kraj Vysočina, hrad, Lipnica, zámek, projekt, České Budějovice, okres Havlíčkův Brod, Náměšť nad Oslavou, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do obnovy památek na Vysočině letos památkový ústav investoval pětadvacet milionů korun | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.