Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Horácké divadlo v Jihlavě zahájilo novou sezonu Demlovým Zapomenutým světlem

Horácké divadlo v Jihlavě v sobotu 9. září zahájilo svou 78. sezonu dramatem Zapomenuté světlo na motivy stejnojmenné novely Jakuba Demla. Hostující režisér Matěj T. Růžička, jenž je zároveň autorem scénáře a spoluautorem scény, obsadil do role faráře Holého Stanislava Gerstnera. Postavu Marjánky Zezulové svěřil Tereze Slámové. Na přípravě inscenace se dramaturgicky podílela Barbora Jandová.

Základem inscenace je filmový scénář česko-americké scenáristky Mileny Jelinek k filmu Vladimíra Michálka z roku 1996, který získal řadu významných ocenění včetně tří Českých lvů a Ceny diváků na festivalu v Karlových Varech. Předlohu Růžička adaptoval s využitím pasáží z knihy Jakuba Demla, dotvořil přitom své postavy i situace.

Růžičkův farář Holý je pojatý jinak než v Michálkově filmu. „Ten příběh je o člověku, který do posledního dechu obhajuje svůj ideál, a mocní tohoto světa mu ten ideál berou. A také je ten příběh o přátelství a kamarádech, o lidech, se kterými žije,“ uvedl Růžička.

Uvedením Demlova titulu se Horácké divadlo podle uměleckého vedoucího Pavla Šimáka dotýká dvou rovin. Jednou z nich je potýkání se s mocí a autoritou, druhou tvoří Demlova spjatost s regionem, v němž působí i Horácké divadlo.  „Je to také tedy pokus o jisté nabídnutí identity těm, kteří se zajímají o to, kdo jsou, či kdo byli ti, kteří tvořili energetický náboj této krajiny,“ řekl Šimák.

Kostýmy k představení vytvořila hostující Kateřina Bláhová, na podobě scény s režisérem spolupracoval hostující Bob Racek. V roli Marjánčina muže Francka se divákům představil Lukáš Matěj, Petr Soumar ztvárnil postavu sochaře Klímy, jeho ženu v roli hospodské hrála Lenka Schreiberová.

Zapomenuté světlo je v pořadí 960. premiérou v historii jediné profesionální scény na Vysočině. Druhou premiérou sezony bude v sobotu 7. října Černá komedie Petera Schaffera.

Autoři | Foto Facebook: Horácké divadlo

Štítky premiéra, Horácké divadlo, Deml, začátek, sezona, divadlo, Jakub Deml, Zapomenuté světlo, Jihlava, Vladimír Michálek, Milena Jelínková, Český lev, Peter Schaffer, Karlovy Vary, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo v Jihlavě zahájilo novou sezonu Demlovým Zapomenutým světlem | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.