Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Horácké divadlo tuto sobotu zahájí novou sezonu Zapomenutým světlem

Horácké divadlo v Jihlavě zahájí v sobotu svou 78. sezonu dramatem Zapomenuté světlo. Hostující režisér Matěj T. Růžička je zároveň autorem scénáře a spoluautorem scény. Do role faráře Holého obsadil Stanislava Gerstnera, postavu Marjánky Zezulové svěřil Tereze Slámové. Na přípravě inscenace se dramaturgicky podílí Barbora Jandová.

„Je to výrazné vykročení směrem k dalším divákům, kteří zatím třeba do divadla nechodili,“ řekl novinářům umělecký vedoucí divadla Pavel Šimák. Dramaturgický plán nové sezony je podle něj svým způsobem odvážný a jiný v porovnání s tím, na co byli diváci doposud zvyklí.

Základem inscenace je filmový scénář česko-americké scénáristky Mileny Jelinek k filmu Vladimíra Michálka z roku 1996, který získal řadu významných ocenění včetně tří Českých lvů a Ceny diváků na festivalu v Karlových Varech. Předlohu Růžička adaptoval s využitím pasáží z knihy Jakuba Demla, dotvořil přitom své postavy i situace. „Je to svébytná jevištní adaptace Demlova Zapomenutého světla, proto tvrdíme, že inscenaci uvádíme v české premiéře,“ uvedla Jandová.

Kostýmy k představení vytvořila hostující Kateřina Bláhová, na podobě scény s režisérem spolupracoval hostující Bob Racek. V roli Marjánčina muže Francka se divákům představí Lukáš Matěj, Petr Soumar ztvární postavu sochaře Klímy, jeho ženu v roli hospodské bude hrát Lenka Schreiberová.

Premiéra začne na velké scéně Horáckého divadla v sobotu 9. září. Bude v pořadí 960. v historii jediné profesionální scény na Vysočině. V sobotu 7. října ji vystřídá Černá komedie Petera Schaffera.

Autoři | Foto Facebook: Horácké divadlo

Štítky premiéra, divadlo, Zapomenuté světlo, Deml, sezona, zahájení, Jihlava, Jakub Deml, Milena Jelínková, Vladimír Michálek, Český lev, Peter Schaffer, Karlovy Vary, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo tuto sobotu zahájí novou sezonu Zapomenutým světlem | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.