Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival Nultá generace v Jihlavě představí mladé malíře. Hostit ji bude vlakové nádraží

Dvanáct nejvýraznějších mladých výtvarníků z české umělecké scény ve věku do 30 let vystaví o nadcházejícím víkendu šest desítek svých děl na jihlavském vlakovém nádraží. Výstava je součástí festivalu mladého výtvarného umění Nultá generace. Doprovodný festivalový program nabídne filmové projekce studentů FAMU, koncerty, přednášky a umělecké dílny, řekl ředitel festivalu Jakub Lerch.

Pořadatelé si kladou za cíl každoročně představit široké veřejnosti nejvýraznější talenty nastupující generace umělců v netradičním prostředí, mimo velká česká města. Výstava se otevře v pátek 9. června v podvečer v bývalých skladech v nákladní části městského nádraží. Po vernisáži se lidé mohou zúčastnit komentované prohlídky vystavených děl.

V sobotu jsou na programu kreativní dílny a projekce studentských filmů. „V bloku přednášek a následných diskusí vystoupí mimo jiné rektor Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů Václav Soukup s přednáškou na téma Symboly v prostoru a akci,“ řekl Lerch. V neděli budou mít podle něj možnost v klidu si prohlédnout výstavu i lidé, které neoslovil festivalový program.

Festival Nultá generace se v Jihlavě uskuteční už podruhé. Chce se stát pravidelnou platformou pro setkávání mladých umělců, veřejnosti a investorů do výtvarného umění. Loni ho podle Lercha navštívilo kolem 700 lidí. „To je nevídaný úspěch. Máme ambice do budoucna samotnou výstavu uspořádat i v dalších menších městech v Česku,“ řekl Lerch. Svým rozsahem a formou je podle něj festival Nultá generace v Česku výjimečný.

Některé festivalové akce se uskuteční v divadle DIOD. Podrobnější informace o programu i vystavujících umělcích najdou zájemci před zahájením festivalu na webu.

Autoři | Foto Facebook: Nultá generace

Štítky výstava, mladí, malíři, nultá generace, městské nádraží, festival, přednáška, Jihlava, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Václav Soukup, Česko, železniční stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Nultá generace v Jihlavě představí mladé malíře. Hostit ji bude vlakové nádraží | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.