Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Film Skauti bez lilie zavítá v polovině června do Jihlavy. Ke zhlédnutí bude v Dukle

Osudy českého skautingu – to jsou české dějiny dvacátého století „v malém“. Skauti byli nežádoucí pro nacisty i komunisty, třikrát se ocitli mimo zákon a vždy museli volit strategii přežití. Především o třetím období skautské ilegality, tedy o období od roku 1970 do sametové revoluce, pojednává společný filmový počin Skautského institutu a Post Bellum, který bude za účasti jihlavského skautského střediska Divočáci promítán ve čtvrtek 15. června v Kině Dukla Jihlava.

V průběhu natáčení filmu stanulo před kamerou celkem 15 skautských vedoucích, kteří řešili dilema plynoucí z normalizačních represí. Škála jejich řešení je opravdu velmi pestrá. Film tak přibližuje nejen tyto nástrahy a zvraty 20. století, ale také hledá odpověď na hlubší otázku: Kde je ona hrana, kdy skautský oddíl přestává být oddílem skautským? A existuje nějaké objektivně správné řešení?

„Dilema, před kterým stálo skautské hnutí, je pro normalizaci vlastně strašně typické. Nejen skauti řešili otázku: Jak moc mohu vstoupit do oficiálních struktur a zůstat sám sebou?“ říká režisér snímku a vedoucí audiovizuální sekce projektu Paměť národa Viktor Portel. Pod scénářem je podepsán Adam Drda. Zdrojem historických informací a materiálů jim byl především Skautský archiv a archivy mnoha českých skautských oddílů.

Po samotném jihlavském promítání snímku bude v Kině Dukla Jihlava probíhat debata s pozvaným zástupcem tvůrců snímku a s přímými pamětníky. Všichni diváci jsou k debatě zváni a mohou do ní přispět svým dotazem, názorem či připomínkou.

Začátek promítání je nachystán na 17. hodinu, za vstupenku lidé zaplatí 50 korun. Rezervace vstupenek je možná na e-mailu: divocaci@divocaci.cz.

Autoři | Foto www.jihlavanasbavi.cz

Štítky skauti, film, historie, promítání, Dukla, Jihlava, HC Dukla Jihlava, Sametová revoluce, Post Bellum, Skautský institut, dějiny Česka, lilie, Adam Drda, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film Skauti bez lilie zavítá v polovině června do Jihlavy. Ke zhlédnutí bude v Dukle | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.