Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V dolnorakouském Vösendorfu začala výstava třebíčských betlémů. K vidění bude do 6. ledna

V příjemné atmosféře a v netradičním termínu, ve středu 31. května, byla v 1. Niederösterreichisches Krippenmuseum v dolnorakouském Vösendorfu (na jižním předměstí Vídně) zahájena slavnostní vernisáží výstava třebíčských betlémů. Slavnostního aktu se, kromě delegace z třebíčského muzea vedené ředitelem Jaroslavem Martínkem, zúčastnil Jiří Tomeš (velvyslanecký rada z Velvyslanectví ČR ve Vídni), Herwig Pokorny (radní Vösendorfu) a Edgar Niemeczek (jednatel společnosti Volkskultur NÖ GmbH).

Muzeum Vysočiny Třebíč na výstavu zapůjčilo stavěcí betlém Josefa Pokorného (1876-1957), soubor skříňkových betlémů a další sbírkové předměty ze svého fondu. Na přípravě a instalaci betlémů se podíleli odborní pracovníci třebíčského muzea.

Společnou výstavu lze považovat za jeden z vrcholů úspěšné a dlouhodobé spolupráce mezi Muzeem Vysočiny Třebíč a vösendorfským muzeem betlémů, které obětavě vedou manželé Ingrid a Franz Wostalkovi.

Na tradiční vánoční výstavě v bývalé konírně třebíčského zámku se v letošním roce mohou návštěvníci muzea těšit na výběr rakouských betlémů ze sbírek již zmíněného muzea ve Vösendorfu.

Muzeum betlémů ve Vösendorfu sídlí v bývalé zámecké sýpce, kde se v prvním a druhém patře nacházejí výstavní prostory.

Expozice jsou otevřeny od 3. června každou první sobotu v měsíci od 14 do 17 hodin. Od 18. listopadu pak každou sobotu, neděli a ve svátky od 11 do 18 hodin. Pro skupiny od 10 osob je umožněn vstup po předchozí domluvě kdykoliv, rezervace je možná na telefonu +43 664 3257410 či prostřednictvím e-mailu krippevoesendorf@a1.net.

Výstava potrvá do 6. ledna příštího roku.

Tisková zpráva | Zdroj Muzeum Třebíč

Štítky betlémy, muzeum, Třebíč, výstava, Vídeň, Edgar Niemeczek, Jaroslav Martínek, Jiří Tomeš, Česko, Muzeum Vysočiny Třebíč, Josef Pokorný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dolnorakouském Vösendorfu začala výstava třebíčských betlémů. K vidění bude do 6. ledna | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.