Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na konci října se otevře zrekonstruovaná kaple sv. Kříže v Pelhřimově

V Pelhřimově se po třech letech rozsáhlých oprav chystá otevření jedné z nejvýznamnějších městských památek, kaple sv. Kříže. Její obnova stála devět milionů korun, město využilo dotací ministerstva kultury a Kraje Vysočina. Kaple bude sloužit k pořádání společenských akcí, koncertů, přednášek a výstav. Pro veřejnost se otevře 27. října. ČTK to sdělila mluvčí pelhřimovské radnice Alexandra Knapová.

Kaple byla převedena do majetku města v roce 2012. Rekonstrukce si vyžádala vybudování kanalizace, izolaci budovy, zavedení vodovodu a elektřiny. Dělníci sejmuli kamenný obklad soklů a osekali poškozené vnitřní i venkovní omítky. Věž získala po opravě krovu novou krytinu, restaurátoři obnovili a pozlatili vrcholový kříž s makovicí.

Významnou částí rekonstrukce byla obnova vitráží. „Město nabídlo veřejnosti možnost spolufinancování oken s tím, že na nich budou uvedena jména dárců. Do týdne po zveřejnění byla zamluvena všechna velká okna v lodi a presbytáři,“  uvedla mluvčí. U kaple bylo obnoveno schodiště a zeleň, instalovaly se lavičky a veřejné i slavnostní osvětlení.

Na místě kaple původně stála barokní kaple Božího hrobu vystavěná roku 1671 na náklad pelhřimovského měšťana Jana Kryštofa Blažejovského. Kolem roku 1865 byla loď kaple zbořena, ponechána byla pouze věžička s bání, o které se předpokládalo, že bude začleněna do nové stavby. „Avšak roku 1876 po úderu blesku věž vyhořela a byla zbořena také,“ uvedl Vladimír Staněk z městského oddělení památkové péče.    

Obnovu v novogotickém slohu, která byla dokončena v roce 1886, navrhnul místní stavitel Josef Šlechta. Kaple sloužila pro své účely do počátku druhé poloviny 20. století. Poté se přestala užívat a začala chátrat. V 60. letech byla zbořena i část schodiště, vandalové vytloukli vitrážová okna.

Záchrana kaple začala v 80. letech minulého století. Kaple sloužila jako depozitář pelhřimovského Muzea Vysočiny. Objekt však zůstával veřejnosti nepřístupný. V roce 2010 jej muzeum opustilo.

Zdroj: ČTK

Štítky kaple, Pelhřimov, Kraj Vysočina, okno, Josef Šlechta, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na konci října se otevře zrekonstruovaná kaple sv. Kříže v Pelhřimově | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.