Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Návštěvníků památek pod Národním památkovým ústavem na Vysočině loni meziročně přibylo

Památky na Vysočině, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), navštívilo loni mírně více lidí než o rok dřív. Jejich pokladnami prošlo přes 170 tisíc lidí, což proti předchozímu roku znamená nárůst o víc než šest procent. Nárůst byl patrný také v nejvíce navštěvovaném památkovém objektu Vysočiny - na zámku v Telči na Jihlavsku, kam loni zavítalo víc než 93 tisíc lidí, to je meziročně o 9000 více, sdělila mluvčí územní památkové správy v Českých Budějovicích Petra Vacková.

Podle ředitele územní památkové správy Petra Pavelce jsou památky na Vysočině oblíbenými turistickými cíli. „Telčský zámecký areál patřící mezi památky UNESCO skýtá velký potenciál, který nebyl doposud plně využit. Nové možnosti by mohl přinést chystaný projekt revitalizace zámku,“ uvedl Pavelec. NPÚ bude letos předkládat žádost o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Na růstu návštěvnosti se loni podílela řada akcí spojených se 700. výročím narození českého krále a římského císaře Karla IV. a připomínkou působení Lucemburků v českých zemích. Například hrad Lipnice si výročí připomněl kulturními akcemi během celé návštěvnické sezony a také vyvěšením praporu českých lucemburských králů.

Vyšší počet zájemců zaznamenala minulý rok většina památek ve správě NPÚ. Hrady a zámky v České republice zažily v loňském roce rekordní sezonu. Jejich branami prošlo více než 5,6 milionu návštěvníků.

Autoři | Foto mapio.net

Štítky Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, zámek, České Budějovice, Telč, okres Jihlava, Karel IV. Lucemburský, Světové dědictví UNESCO, Lucemburkové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníků památek pod Národním památkovým ústavem na Vysočině loni meziročně přibylo | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.