Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Jihlavské muzeum by mohlo mít do dvou let nové zázemí pro archeology

Muzeum Vysočiny Jihlava by mohlo mít do dvou let k dispozici nové archeologické pracoviště. Má vzniknout stavební úpravou domu v sousedství muzea, který se podařilo koupit za osm milionů korun. Krajská rada dnes schválila záměr investovat do jeho úpravy. Předpokládané náklady jsou 7,5 milionu korun. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Objekt v dvorním traktu mezi Masarykovým náměstím a Husovou ulicí koupil kraj letos. Původně sloužil jako bytový dům a je už částečně po rekonstrukci, která ho měla adaptovat na administrativní stavbu. Na úpravu projektové dokumentace, díky které by v něm mělo vzniknout pracoviště archeologů, dá kraj asi 500 tisíc korun.

Podle ředitele muzea Karla Malého muzeum o dům dlouhodobě usilovalo, protože je to v hustě zastavěném centru města zřejmě poslední možnost, jak získat pro muzeum víc místa. Stavba navíc přímo navazuje na budoucí edukační centrum, které vzniká ve dvoře muzea. S domem archeologů, jehož součástí bude i služební byt, by mělo být návštěvnické centrum ve třetím podlaží propojené. Podle hejtmana by bylo optimální, aby úpravy domu pro archeology skončily stejně jako stavba návštěvnického centra, tedy v roce 2026.

Stavba edukačního centra přibližně za 65 milionů korun začala v červenci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Vysočiny Jihlava

Štítky ČR, správa, stavby, muzea, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské muzeum by mohlo mít do dvou let nové zázemí pro archeology | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.