Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Výstava v havlíčkobrodském muzeu ukazuje 300 druhů hub, v lesích teď rostou

V havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny se lidé mohou seznámit se zhruba 300 druhy hub. Najít se teď dá hodně bedel, žampionů a pýchavek, rostou i hříbky. Houbařská sezona ještě nekončí, řekl Jaroslav Machala z mykologického spolku, který po dnešním otevření výstavy pomáhal návštěvníkům s určením jejích nálezů.

Tradiční výstava čerstvých hub bude v přízemí muzea tři dny, skončí ve středu. Vidět jsou různé druhy hřibů, křemenáče, kozáky, klouzky, muchomůrky, penízovky, pavučince, hnojníky nebo čechratky.

V minulých týdnech hub v lesích tolik nerostlo. Napřed bylo sucho a pak hodně pršelo. "A i po těch deštích toho moc nebylo, jak byla nasáklá půda. Až teprve teď posledních asi pět dní se začaly rodit ty plodnice. Kdyby to bylo o pět dní déle, bylo by to ještě lepší," řekl Machala k počtu vystavených druhů. "Ale je to dobré, jsme spokojení," dodal.

Hodně hub letos v tomto území bylo v červnu, kdy bylo teplo a pršelo. "Rostly skoro všechny druhy hub, i některé podzimní," uvedl. V červenci to už bylo slabší kvůli vysokým teplotám. "I když, jak byla ta vedra, tak jsme nacházeli hřibovité houby hodně, takhle v trávě, v mechu, kde se držel stín a vlhkost," řekl Machala.

Mykologický spolek má teď pět členů, hledat houby na výstavu jim pomáhali jejich blízcí. Machala sbírá houby od mládí. "Můj děda byl houbař, mně se to zalíbilo. A rád jsem je jedl," zasmál se. I když už je sám v penzi, pořád se o houbách něco učí, sleduje literaturu i internet.

Výstavy hub byly v Havlíčkově Brodě od 60. let minulého století nepravidelně v kulturním domě Ostrov. Od 90. let se konají téměř každoročně v Havlíčkově domě na náměstí, v němž je muzeum. Loni se na houby přišlo podívat 680 lidí, o rok dřív 840. Letošní přehlídka je pestrá, ale rekord z roku 2014 nepřevyšuje. Tehdy se na výstavě v muzeu sešlo 354 druhů hub.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Vysočiny Jihlava

Štítky ČR, hobby, muzea, houby, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v havlíčkobrodském muzeu ukazuje 300 druhů hub, v lesích teď rostou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.