Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Kraj Vysočina chystá další podporu pro filmové projekty, které se budou natáčet v tomto regionu

Další zajímavé filmové projekty podpořila v roce 2024 Vysočina Film Office. To se týká například dokumentu Janžurka, který právě vstupuje do českých kin. Vzrůstající zájem filmařů o Vysočinu tak směřuje i k navýšení rozpočtu filmové kanceláře. Pro rok 2025 jsou v návrhu krajského rozpočtu na podporu audiovizuální tvorby vyčleněny dva miliony korun.

Hned na několik snímků se letos zaměřila hodnotící komise, která uděluje podporu. Jsou mezi nimi převážně dokumenty, ale nechybí ani hraná tvorba. Kancelář je navíc nyní v kontaktu i s většími produkcemi, které hledají lokace pro filmy s celovečerními ambicemi. „Většina z podpořených audiovizuálních projektů v tomto roce se aktuálně natáčí na Vysočině. Některé už mají dotočeno a probíhají postprodukční práce,“ vysvětlila Eliška Rodová, manažerka Film Office Vysočina. Podle jejích slov podpora pro filmové produkce směřuje především na pronájem lokací nebo služby, za které filmaři na Vysočině utratí peníze.

Kraj podpořil například pilotní díl k seriálu Na dně. Nový komediální seriál odhaluje herce z Horáckého divadla v Jihlavě v rolích komediálních postav, které tráví velkou část času „na baru“. Sitcom přináší originální humor, zábavné situace a je bohatý na zajímavé nápady.

Na Vysočině letos natáčela i Česká televize. A to cestopis zvaný Krajinou soch, ve kterém se oblíbený herec, moderátor a hudebník Robert Nebřenský, vydává do veřejného prostoru pátrat po nejatraktivnějších objektech současného českého sochařství. V krajině se rovněž potkává s našimi nejvýznamnějšími sochaři a objevuje jejich dílo ve volné přírodě nebo městské krajině. A Vysočina samozřejmě v cestopisu nemůže chybět.

V těchto dnech vzniká na území Vysočiny také zajímavý filmový a televizní projekt dokumentaristy Tomáše Kratochvíla s názvem Mám pozemek, ale vím kulový. Ten režisér umístil do své rodné vesnice Rovečné a vychází ze skutečného příběhu. Tématem časosběrného dokumentu je totiž přeměna obecní skládky na přírodní biotop a tvorba veřejného prostoru, který mohou sdílet také obyvatelé obce.

Další snímek, který na Vysočině v současné době vzniká, je dokument o básníkovi Antonínu Sovovi z Pacovska od známého dokumentaristy Josefa Císařovského. Malebný dokument je provázen nejkrásnějšími verši Antoníny Sovy, které jsou oslavou přírodních krás Vysočiny. Ta v dokumentu hraje jednu z hlavních rolí.

Nejzajímavější produkcí, kterou Kraj Vysočina v minulosti podpořil, je dokument o jedné z nejznámějších českých filmových hereček – Ivě Janžurové s názvem Janžurka. Tento film už má za sebou úspěšnou premiéru, která se konala 29. září 2014 v Žirovnici, kde se herečka narodila. Lístky na premiéru se vyprodaly během patnácti minut a navštívilo ji více než 250 lidí. Celý program i následná beseda byla ve znamení příjemného a vtipného setkání obyvatel Žirovnice se svou slavnou rodačkou.

Film Office Vysočina je součástí krajské organizace Vysočina Tourism. Spojení filmu a cestovního ruchu vidí jako přínosné také její ředitel Zdeněk Navrátil. „Je to zcela logické. Dostat přírodu, památky či osobnosti Vysočiny do filmu nebo do televize je z hlediska rozvoje cestovního ruchu velmi důležité. Peníze, které přispějeme filmařům, se následně vrací ve zvýšeném zájmu diváků o návštěvu našeho kraje,“ objasnil Navrátil a dodal, že to je i jeden z důvodů, proč by rádi zvýšili pro rok 2025 rozpočet filmové kanceláře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky filmové projekty, Vysočina Film Office, natáčení filmů, kraj podpořil filmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina chystá další podporu pro filmové projekty, které se budou natáčet v tomto regionu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.