Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

ANKETA: Festival Prázdniny v Telči přilákal asi deset tisíc lidí, úspěch měly i debaty s osobnostmi

Festival Prázdniny v Telči včera skončil. Za 17 dní nabídl na pěti scénách přes sto koncertů a divadelních představení, vystoupilo zhruba čtyři sta umělců. Zazpívali například Michal Prokop, Karel Plíhal, Hradišťan, Dan Bárta nebo Ondřej Havelka a Melody Makers.

Letoční 42. roční festivalu zahájil 26. července kostýmovaný průvod připomínající podmořský svět, následně se hrál folk, rock, swing, jazz i rokenrol. „Před 42 lety jsme zasadili semínko, ale jen díky dobrému podnebí v Telči vyrostlo do tak krásného a velkého festivalu. Koncerty, pohádky, hraní v ulicích, výstavy, závody na dračích lodích, charitativní běh, tvůrčí dílny, promítání, poezie, stánky, výlety a koupání,“ vyjmenoval jeden z pořadatelů Milan Kolář.

Festival Prázdniny v Telči začíná. Letošní ročník zahájil kostýmovaný průvod s medúzami a rybami

Kostýmovaný průvod připomínající podmořský svět byl součástí víkendového zahájení festivalu Prázdniny v Telči. Na pěti scénách se do 11. srpna vystřídá přes sto kapel a muzikantů, mimo jiné Michal Prokop, Karel Plíhal, Hradišťan, Javory či Bratři...

Na festivalu vystupovali také hudebníci v ulicích města, tak zvaný buskeři. „Dali jsme prostor muzikantům, kteří hrají zadarmo na ulici. Každý den byly minimálně tři koncerty mimo náš program, třeba v sobotu za bránou zámku stálo hodinu a půl u jednoho hudebníka tři sta lidí,“ řekl další z pořadatelů Vojtěch Kolář.

I poslední den byla ráno pohádka, v 16:00 začali koncerty na scéně U lodiček. Festival uzavřela na hlavní scéně na nádvoří zámku v 19:30 The Ladybirds, Nerez a Lucia, pak Bára Hrzánová a Condurango.

Novinkou byly debaty s osobnostmi

Ve spolupráci s Kulturním centrem Masarykovy univerzity se poprvé na festivalu konaly v Univerzitním centru Telč besedy s Petrem Pithartem, Andrejem Zubovem, Michaelem Žantovským a Magdou Vášáryovou o demokracii, Rusku nebo Češích a Slovácích. „Mělo to ohromný úspěch, lidé besedy zcela zaplnili. Uvažujeme, že by se toto centrum mohlo stát v dalších letech přímo festivalovou scénou,“ prozradil Vojtěch Kolář.

Letošní počasí žádné koncerty nepřekazilo. Za 17 dní festivalu pršelo jen dva večery, ale to diváky neodradilo, koncerty sledovali v pláštěnkách. „Stalo se, že nám nějaká náhlá bouřka přes den něco rozbila, ale to k festivalu patří. My se tomu snažíme předcházet, máme společný chat s dobrovolníky, kde si hlásíme, že se blíží bouřka, sbalte stánky. Ale někdy nejsme dostatečně rychlí a vítr stánek zničí,“ popsal Vojtěch Kolář. Pořadatelům pomáhá 120 dobrovolníků za stravu a ubytování.

Navštívili jste letos prázdniny v Telči?

Celkem hlasovalo163 čtenářů

Návštěvnost na základě prodaných vstupenek se několik let pohybuje kolem deseti tisíc. „My ale už nemáme kam dál růst, počet prodaných vstupenek se během let příliš nemění, spíše vždy trochu naroste. Část programu máme zadarmo, kde to přesně změřit nelze, ale troufnu si odhadnout, že projde festivalem celkem až třicet tisíc lidí,“ uvedl Vojtěch Kolář.

V současnosti mají pořadatelé půlku programu příštího ročníku už hotovou. „Budou Monkey Business, Tata Bojs, chtěli bychom zase La Putyku, vystoupí Nezmaři, Hradišťan, Druhá tráva, nebude chybět Epydemye a Marien,“ dodal Vojtěch Kolář. Pro zahájení by se chtěli spojit s divadelními soubory a tématem by měl být vesmír.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prázdniny v Telči

Štítky hudba, festival, Prázdniny v Telči, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Festival Prázdniny v Telči přilákal asi deset tisíc lidí, úspěch měly i debaty s osobnostmi | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.