Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Jihlavský festival dokumentů má svůj plakát. Letos uvede retrospektivu tvůrců Českého snu

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který začne 25. října, nabídne retrospektivu režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy a jejich producentské společnosti Hypermarket Film.

Promítat se bude i jejich dokument Český sen, který měl premiéru před dvaceti let a patří k přelomovému dílu české dokumentární tvorby, řekl ředitel festivalu Marek Hovorka při představení nového festivalového plakátu. Jeho autorem je stejně jako v uplynulých letech knižní grafik a ilustrátor Juraj Horváth.

„Rukopis, který Juraj Horváth jihlavskému plakátu a jihlavskému festivalu každý rok vtiskne, je neopakovatelný, a máme radost z toho, jak diváci na jeho nápady reagují,“ řekl Hovorka. Letos plakátu dominují modré a béžové odstíny a hlavně motivy ostrova, možná souostroví Ji.hlava.

Ostrov je dějištěm řady literárních i filmových děl, lze jej podle Hovorky také mnohostranně interpretovat. „Ať už je místem objevů, místem ztracení, místem izolovanosti i místem nějakého dobrodružství. S nadsázkou lze říct, že i filmy na festivalu jsou takovými ostrovy, které mohou diváci během festivalu objevovat a putovat jako mořeplavci, jako cestovatelé z jednoho na druhý,“ popisoval Hovorka.

Festival bude desetidenní

Původně šestidenní festival se od letošního 28. ročníku prodlouží na deset dní. Bude od 25. října do 3. listopadu. Retrospektivu filmařů Klusáka a Remundy zařadili pořadatelé kvůli tomu, že chtějí snímek představit i mladé generaci, která dobu jeho premiéry nezažila. Festival zároveň uvede premiéru remasterované verze Českého snu, který pak zamíří do kin.

Od více festivalových dní organizátoři očekávají větší komfort pro návštěvníky. I díky tomu, že bude prostor snímky častěji reprízovat, aby se dostalo na více zájemců. Zázemí festivalu bude ve Stříbrném domě, kde sídlí i Centrum dokumentárního filmu. Důvodem je rekonstrukce budov Oblastní galerie Vysočina, které festival obvykle využívá.

Delší festival také umožnil rozšířit Inspirační fórum, které ho pravidelně provází. Letos se na něm bude diskutovat o volném čase, válce, imunitě a chybět nebude ani environmentální téma, o kterém přijede diskutovat filozof Timothy Morton. Vedle předem daných okruhů diskusí budou lidé moci přinášet i vlastní témata. Bude jim věnováno Inspirační schůzování, které je letos v programu novinkou.

Jihlavský festival dokumentů se prodlouží na deset dní, nabídne více repríz i větší komfort návštěvníkům

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava bude díky letošnímu prodloužení z šesti na deset dní snímky častěji reprízovat, aby je mělo šanci vidět víc zájemců. Díky většímu počtu festivalových dní se také zlepší možnosti pro ubytování...

Festival loni nabídl 357 snímků. V kinech nebo on-line je vidělo na devadesát tisíc diváků. Prodaných akreditací bylo asi pět tisíc tři sta. Nejlepším českým dokumentem loňského ročníku byl snímek Světloplachost. V sekci Opus Bonum, ve které soutěží světové dokumenty, porotce nejvíc přesvědčil chorvatský dokument Loď. Do konce června si mohou zájemci zakoupit akreditaci na letošní ročník za zvýhodněnou cenu, na celý festival za osm set korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MFDF Ji.hlava

Štítky Mezinárodní festival dokumentárních filmů, Ji.hlava, dokumenty, festival, vizuál, plakát, Český sen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský festival dokumentů má svůj plakát. Letos uvede retrospektivu tvůrců Českého snu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.