Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

U bývalého sila v Jihlavě bude program do podzimu, pak tam začne vznikat nová silnice

U bývalého skladiště obilí v jihlavské Chlumově ulici bude ještě letos program s koncerty, letním kinem a různými tvůrčími dílnami. Funguje tam také komunitní zahrada a od května i šicí dílna, do které může přijít každý, kdo má zájem o šití.

Další aktivity spolku Silo Jihlava závisí i na tom, jak bude postupovat stavba silnice a infrastruktury k sousednímu vlakovému nádraží, které se město spolu se Správou železnic chystá přeměnit v centrální dopravní terminál.

Silo je donedávna opomíjenou dominantou Jihlavy, tvoří ho tři části - hlavní budova mechanizovaného obilního skladiště, zázemí pro zaměstnance s byty a kancelářskými prostory, a nákladová rampa, popisuje web silojihlava.cz

První fáze stavby, která vede přes velkou část zahrady u sila, má začít v září. „Uvidíme, zda se podaří činnost centra zachovat v průběhu stavby v budově sýpky, nebo budeme hledat nové zázemí. Obě cesty jsou obtížné, ale chceme fungující komunitu udržet a rozvíjet,“ uvedl Zdeněk Ondrák ze Sila.

Skupina lidí pořádá akce u bývalého obilního skladiště od minulého roku. V červnu tam například bude slam poetry exhibice, vystoupí country-folková hudební skupina Severní nástupiště, lidé se mohou zúčastnit debaty o dopadech levné módy na životní prostředí nebo se sejít u deskových a karetních her. Program je na webu a facebooku.

Den otevřených dveří v Silu Jihlava

Úterý, 30. května 2023, 22:44

Den otevřených dveří v Silu Jihlava
Den otevřených dveří v Silu Jihlava

Možnost uspořádat letos akci na sile je podle spolku pořád otevřená i pro jiné zájemce. „Daří se nám plnit funkci nízkoprahového sociálního zařízení, které mohou využít jak ostřílení kulturní aktéři, tak i úplní nováčci,“ uvedla Kateřina Vondráková za spolek.

Hrozila i demolice, nyní je silo památkou

Bývalé družstevní skladiště obilí v Jihlavě je od roku 2019 památkově chráněné. Mohutná stavba s lamelovým krovem byla postavená v roce 1927. Sýpce hrozilo v minulosti kvůli plánované stavbě silnice i zbourání, radnice pak ale záměr přehodnotila.

Spolek Silo Jihlava teď také provozuje Útulek věcí v bývalém vojenském areálu v Pístově. Do takzvaného re-use centra mohou lidé darovat předměty, které ještě může upotřebit někdo jiný. V červnu a v září bude na sile opakovat akce, kde si mohou příchozí nepotřebné věci či oblečení rovnou vyměnit. Útulek věcí je otevřený v sobotu dopoledne a v úterý od 15:00 do 19:00.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky silo, památka, kultura, Centrální dopravní terminál, silnice, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U bývalého sila v Jihlavě bude program do podzimu, pak tam začne vznikat nová silnice | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.