Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihlavě budou k vidění repliky korunovačních klenotů. Od února v Hotelu Gustav Mahler

Na jedinečnou výstavu zve od února do dubna jihlavský Hotel Gustav Mahler. Zájemci zde uvidí mistrovské repliky českých korunovačních klenotů. Výstava se bude konat u příležitosti výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem. Lidé v Jihlavě tak budou mít lidé jedinečnou šanci vidět korunovační klenoty na dosah a bez dlouhých front.

Exponáty ve speciální vitríně doplní zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie opředené různými legendami. Rozšířený koncept výstavy se zaměří na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie – krále a císaře Karla IV.

Výstava ale nebude jen o mistrovských replikách. Lidé na ní uvidí i velké množství exponátů, které souvisí se středověkem. K vidění budou třeba kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely. Expozici doplní interaktivní prvky pro nejmenší návštěvníky.

Autorem zdařilých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři Jiří Urban, který je autorem šperků například pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliky císařské koruny Svaté říše římské, aktuálně také repliky cášské koruny. Spoluautory replik jsou také špičkoví slovenští šperkaři manželé Cepkovi. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video.

Vstup na výstavu je z Křížové ulice kolem hotelové recepce a restaurace rovně do Galerie v Křížové chodbě. Organizované skupiny nad 15 osob je třeba ohlásit telefonicky. Pro skupiny nad 20 osob je možné objednat komentovanou prohlídku, a to 2x denně před otevírací dobou v 8.45 a před zavírací dobou ve všední dny v 16.15.

Dospělí za vstupné zaplatí 100 korun, senioři a vysokoškoláci 70 korun. Studenti středních škol 50 korun, žáci základních škol 50 korun a ti nejmenší z mateřských škol 20 korun.

Zhlédnout výstavu bude možné denně kromě pondělí, a to ve všední dny od 9.30 do 16.30. V sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin.

Výstava bude zahájena 9. února a potrvá do 2. dubna.

Foto www.hrad.cz

Štítky Jihlava, Gustav Mahler, výstava, Karel IV. Lucemburský, korunovace, Alžběta II., Jan Pavel II., hotel, Jiří Urban, Svatá říše římská, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě budou k vidění repliky korunovačních klenotů. Od února v Hotelu Gustav Mahler | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.