Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kultura blíže mladému publiku: Horácké divadlo bude mít od ledna druhý soubor, hrát bude dětská představení

Horácké divadlo Jihlava (HDJ) bude mít od 1. ledna příštího roku druhý soubor. Bude se věnovat programu a představením pro děti do 15 let, nazvaný je HD_Jéé v odkazu na citoslovce radostného dětského výkřiku. Ředitel divadla Ondrej Remiáš očekává, že soubor odehraje okolo 100 představení za sezonu. Činohernímu souboru se tím otevře možnost reprízovat víc představení běžného repertoáru.

Přitáhnout do divadla další dětské návštěvníky bylo jedním ze záměrů, s jakými se před lety ředitel Remiáš postavil do čela jihlavské scény. Divadlo má pro děti ze základních i mateřských škol mnoho programů, nabízí rodinná představení a také zajišťuje hlídání dětí v čase některých představení pro dospělé. „Rozběhlo se to natolik, že už nás to začalo válcovat, to znamená, že zájem o dětská představení, rodinná představení a práci s dětmi už byl tak velký, že jsme to s činoherním souborem nedokázali pokrýt," řekl Ondrej Remiáš.

Herci soubor HD_Jéé budou poprvé účinkovat v pohádkovém muzikálu Velká porucha, který bude mít premiéru 28. prosince v 15 hodin. Do konce sezóny by měli nastudovat nový samostatný kus. Na repertoáru bude i v létě, kdy se chce divadlo vrátit po úspěchu, které mělo představení Kniha džunglí, i do plenéru. Hrát se bude v jihlavské zoologické zahradě a pokud se podaří dokončit úpravu domu v Divadelní ulici, který vlastní město Jihlava, mohlo by se hrát i v jeho dvoře. Horácké divadlo by tím získalo vlastní letní scénu.

Soubor zatím tvoří Klára Křišťálová, absolventka zlínské vyšší odborné školy umění, která nyní hostuje v Městském divadle Zlín a vyučuje v humpolecké základní škole. Jejím kolegou je Martin Kollár, absolvent bratislavské Vysoké školy múzických umění, který má s dětskými diváky zkušenosti i z televizní tvorby. Do souboru nastoupila také Kristýna Nováková, která vystudovala muzikálové herectví brněnské JAMU, věnuje se zpěvu i dabingu.

„Nechci to soudit, jsem tady (v Horáckém divadle) teprve měsíc, ale zatím je to pro mě velmi naplňující. Jsem plná očekávání a těším se na další projekty,“ řekla k práci v souboru Kristýna Nováková. Z činoherního souboru divadla do souboru HD_Jéé přešel Stanislav Gerstner.

Od prvního ledna bude také v činoherním souboru nová mužská posila – Tomáš Slabiňák. Toho mohli diváci vidět v melodramatu Macbeth (premiéra 21. října 2023) v roli Malcolma. Kromě toho aktuálně začal v HD_J zkoušet inscenaci Oblomov, která bude mít premiéru 17. února 2024 na Malé scéně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Vodáková, Mezinárodní asociace divadla pro děti a mládež | Zdroj ČTK, Horácké divadlo

Štítky Horácké divadlo, kultura, soubor, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kultura blíže mladému publiku: Horácké divadlo bude mít od ledna druhý soubor, hrát bude dětská představení | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.